Gündem Kız çocuklarının evliliğe zorlanması insanlık suçu

Kız çocuklarının evliliğe zorlanması insanlık suçu

03.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde de kanayan yara haline gelen ‘çocukların zorla evlendirilmesi’ sorununa dikkat çekmek amacıyla düzenlenen karikatür yarışmasının sonuçları belli oldu.

Kız çocuklarının evliliğe zorlanması insanlık suçu

Dünya genelinde günde yaklaşık 39 bin kız çocuğu erken yaşta evlendiriliyor. Zorla evlendirilen çocuklara sıklıkla Hindistan, Bangladeş, Afganistan, Etiyopya, Tanzanya gibi ülkelerde rastlanıyor. Ancak, Türkiye’nin de bu alandaki karnesinin iyi durumda olmadığı belirtiliyor. Son yıllarda kanayan yara haline gelen çocuk istismarı ve zorla evlendirilen çocuklar konusuna dikkat çekmek için karikatür sanatçısı Erdoğan Karayel ve İstanbul Düşünce Derneği öncülüğünde düzenlenen uluslararası karikatür yarışmasının sonuçları belli oldu.

Haberin Devamı

Kız çocuklarının evliliğe zorlanması insanlık suçu

‘Derinden etkiledi’

Projeyi Milliyet’e anlatan İstanbul Düşünce Derneği Başkanı Gaye Donay, projenin ortaya çıkış noktasının Arjantin’de Türkiye karşıtı çizilen bir karikatürden kaynaklandığını söyledi.

Donay, 8 ay önce Arjantinli bir karikatüristin çocuk gelinler ile ilgili yaptığı karikatürde Türkiye’nin karalandığını belirterek, “Karikatürde yaşlı bir adam, 12 yaşlarında gelinlik giydirilmiş bir kız çocuğunun elini sıkıca tutmuştu. Yüzü morarmış olan kız çocuğuna daha dikkatli baktığımda bu lekenin bir Türk bayrağı olduğunu gördüm! Bu üzücü durum beni derinden etkiledi. Zira ‘Çocuk gelin yoktur çocuk tecavüzü vardır’ düşüncesi ile bu projeyi yıllardır yapma arzusundaydım. Maalesef bu konu Türkiye’nin ciddi bir yarası. Ancak dünyada da çok ciddi bir sorun. Özeleştiri yapmak kaydıyla, projeksiyonu değiştirmek ve genişletmek uluslararası bir boyuta taşımak istedim. Kıymetli dostum Erdoğan Karayel Türkiye’nin önemli karikatür sanatçılarından biri. Fikrimi kendisine açtıktan sonra derhal uluslararası boyutta projeyi gerçekleştirmek üzere harekete geçtik. Amacımız her yıl farkındalığı artırmak ve konunun unutulmamasını sağlamak” dedi

Haberin Devamı

‘Çocuk gelin değil’

Karikatür sanatçısı Erdoğan Karayel ise projeye hiçbir kurumdan destek bulamadıklarından yakınarak şunları anlattı: “Karikatürist olmamdan dolayı, zaten sosyal-toplumsal projelere ilgiliyim. Zira konu sadece Türkiye’nin değil başta Hindistan, Afganistan, İran, Afrika ülkeleri ve hatta Meksika’yı da yakından ilgilendiren bir trajedi. Kısa süre içinde Meksika, İspanya, Kolombiya, İran, İtalya, Brezilya, Romanya ve Türkiye’den başarılı kadın çizerlerden oluşan bir seçici kurul oluşturduk. Çünkü ‘Çocuk Gelinler’ gibi utanç konusunu, en iyi kadınlardan oluşan çizerler değerlendirebilirdi.

Sonuç tahmin ettiğimiz gibi oldu. Sadece 38 günde, 62 ülkeden 419 karikatürcü toplam 832 karikatürle yarışmaya katılım sağladı. Gelen karikatürlerden anladık ki, bu sorun dünyada yedinci sırada yer alan Türkiye’nin değil, pek çok ülkenin sorunu. Ne yazık ki, böylesine önemli ve gündemde olan, üstelik uluslararası bir soruna çözüm arayışımızda kimseden destek göremedik. ‘Çocuk gelin’ diye tanımlandırılan acı gerçek açık açık çocuk tecavüzüdür ve asla affedilmemesi gereken vahim bir sorundur. Çocuklarımıza sahip çıkalım ve onları şiddetten, tacizden koruyalım” diye konuştu.

Haberin Devamı


Birincilik ödülü Meksikalının

18 yaş altı evlendirilen kız çocukları trajedisini konu alan karikatür yarışmasının jürisi Türk ve yabancı kadın karikatürcülerden oluştu. İspanya’dan Adriana Mosquera, İran’dan Farzane Vaziri Tabar, Kolombiya’dan Elena Ospina, İtalya’dan Marilena Nardi, Meksika’dan Martha Barragan Mar, Brezilya’dan Natalia Forcat, Romanya’dan Nicoleta Ionescu ve Türkiye’den Saadet Demir Yalçın’ın yer aldığı seçici kurul, 62 ülkeden 419 karikatürcünün toplam 832 çizimini inceledi.

Yarışmada birincilik ödülünü Meksikalı Angel Boligan alırken, ikincilik ödülü Endonezyalı sanatçı Jitet Kostana ve Yunanlı sanatçı Konstantinos Tsanakas arasında paylaştırıldı. Yarışmanın ödül töreni ise 31 Mayıs tarihinde Fulay Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.