Dünya KKTC’de seçim de ihtimal dahilinde

KKTC’de seçim de ihtimal dahilinde

18.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman liderliğindeki koalisyon hükümetinin, Maliye Bakanlığı’nı yürüten DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın görevinden ayrılması sonrası istifa etmesiyle başlayan hükümet krizi henüz çözülemedi.

KKTC’de seçim de ihtimal dahilinde

Hükümet kurmak üzere yetki alan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, CTP’nin yanı sıra ve Halkın Partisi (HP) ile temaslarını sürdürürken, yeni bir seçim yapılması ve bu nedenle de seçime kadar bir “seçim hükümeti kurulması” gibi seçenekler de konuşulmakta.

Haberin Devamı

KKTC’de hükümeti kurmak üzere Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan yetki alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, birkaç gündür diğer siyasi partilerle görüşmelerini sürdürüyor. Tatar, Cumhuriyet Meclisi’nde UBP’den sonra en fazla sandalyeye sahip Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Halkın Partisi (HP) temsilcileriyle hafta ortasında bir araya geldi. İlk görüşmesini, son hükümette başbakanlık görevini yürüten CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile yapan Tatar, ardından HP Genel Başkanı Kudret Özersay ve partinin üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldi.

Bu görüşmelerin ardından bir açıklama yapan UBP Genel Başkanı Tatar, CTP veya HP ile koalisyon hükümeti kurmayı istediklerini belirtirken, seçim ihtimalini de dile getirdi. Nitekim Tatar, bu iki partiden biriyle koalisyon kurulamaması halinde, bir seçim hükümeti kurup, ülkeyi seçime götürmeyi planladıklarını da ifade etti.

Haberin Devamı

CTP isteksiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35. hükümetini kurma görevini alan Tatar’ın, anayasa gereği 15 gün süresi bulunuyor. Bu süre içinde CTP ve HP ile yeni görüşmeler de gerçekleştirecek Tatar, hükümeti kurmayı başaramazsa, görevi iade edecek. KKTC’de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisi’nde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekirken, mecliste UBP’nin 21, CTP’nin 12, HP’nin 9, TDP ve DP’nin 3’er, YDP’ninse 2 milletvekili bulunuyor.

Öte yandan geçtiğimiz çarşamba günü Tatar ile görüşen CTP Genel Başkanı Erhürman, bir an önce hükümetin kurulmasını istediklerini vurgulamış, ancak koalisyon hükümetinde yer almayı partinin yetkili kurullarında değerlendirme gereği bile duymadıklarını ifade edip, “Şu an gündemde bir hükümet formülü var... O formülü yürütsünler. Bunu dostça söylüyorum, kendilerine başarılar dilerim” ifadelerini kullanmıştı. HP Genel Başkanı Özersay ise, farklı koalisyon seçenekleri bulunduğunu kaydederek, hangisinin gerçekçi ve mümkün olabileceğinin ileriki günlerde belli olacağını ifade etmişti.

Bu açıklamalar, CTP’nin HP ile koalisyon kurma ihtimalini zorunlu hale getirirken, bunun da gerçekleşmemesi halinde, yeni bir seçim ve seçim hükümeti seçeneğini de gündemde tutuyor.

Yazarlar