Gündem KKTC'de yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

KKTC'de yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

26.04.2015 - 19:47 | Son Güncellenme:

KKTC’de Mustafa Akıncı solun ve adada çözüm taraftarlarının desteğiyle; cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 60.50’sini alarak ikinci turda kazandı. Yüzde 39.50’de kalan Eroğlu siyaseti bıraktı.

KKTCde yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

KKTC’de dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday Mustafa Akıncı (68) oyların yüzde 60.50’ını alarak zaferini ilan etti. Mehmet Ali Talat’tan 2010 yılında koltuğu devralan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu (77), 5 yıl aradan sonra koltuğu Akıncı’ya devretmiş oldu. Toplam 693 sandıkta 177 bin seçmenin 112 bin seçmenin oy kullandığı KKTC’de, seçime katılım oranı yüzde 64’te kaldı.
Zaferini ilan eden Akıncı, Lefkoşa’da İnönü Meydanı’nda halka seslendi ve “Büyük bir değişim oldu. Bu büyük bir başarı. Tarihi bir olay” dedi.
‘Acıları sarma zamanı’
“Bugün yeni bir dönem başlayacak” diyen Akıncı, “Bu ülkenin daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur. (Rum lider) Anastasiadis’le aynı kuşağın insanıyız. Biz de bu sorunu çözemezsek, bizden sonrakiler için yük olur” dedi. Akıncı şöyle devam etti: “Geçmişte çok acılar yaşandı bu topraklarda. Bu acıyı yalnız biz yaşamadık. Güney’deki toplum da yaşadı bu acıları. Birbirimizin acılarını artık sarma zamanıdır. Gelecek kuşaklar bu adanın nimetlerini paylaşsın”. Eroğlu’na yeni yaşamında başarılar dileyen Akıncı, “Eroğlu’na da oy verenlerin Cumhurbaşkanı’yım” dedi.
“Türkiye ile kardeşlik ilişkisi istiyorum” diye devam eden yeni Cumhurbaşkanı, “Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendini yöneten bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıslı Türklerin çıkarına değil, aynı zamanda Türkiye’nin de çıkarınadır. Türkiye ile istişare içerisinde olacağız. Türkiye ile çatışmacı olmayacağız. Bölgemiz açısından Türkiye’nin önemini kavrayan bir liderim” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın çözüm yönündeki sözlerine atıf yapan Akıncı, Ankara’nın bu tutumunu ‘önemsediklerinin’ altını çizerek mesaj verdi.
Federal yapı ile çözüm
Siyasi gözlemciler, Akıncı’nın ikinci turda farkla kazanmasını Kıbrıslı Türklerin çözüm istencinin arttığı anlamına geldiği görüşünü paylaşıyor.
Eroğlu ile Rum yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis arasında duran görüşmelerin, Akıncı ile birlikte hız kazanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Anastasiadis: Umut verici

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Akıncı’yı arayarak tebrik etti. ‘Ada’nın yeniden birleşmesi temennisinde bulunan’ Anastasiadis, Akıncı’nın zaferini ‘ortak vatan için umut verici bir gelişme’ olarak değerlendirdi. Rum lider, yeni cumhurbaşkanına, “Sizinle müzakere masasında buluşmak için sabırsızlanıyorum” dedi. Anastasiadis’in bugün açıklaması beklenen Güven Yaratıcı Önlemler paketinde kilise ve camilerin sahiplerine iadesi yer alacak. BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide de Akıncı’yı kutladı.

Akıncı kimdir?

Mustafa Akıncı (68), Kıbrıs’ta çözüm olması gerektiği üzerinde duruyor. Rumların masada çözüme zorlanmasını savunan Akıncı, ODTÜ mimarlık mezunu. Lefkoşa Belediye Başkanlığı’na 28 yaşında seçilen Akıncı, en genç belediye başkanı sıfatıyla dört dönem başkanlık yaptı. Bir dönem Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı da yapan Akıncı, Eroğlu ile koalisyon hükümetinde yer aldı. Başbakan Yardımcılığı yapan Akıncı, Annan Planı döneminde ‘evet’ için yoğun çaba harcadı.

‘Komutan çizmeyi aştı’
Akıncı, 2000 yılında Başbakan yardımcısı iken, koalisyon hükümeti ile polisin sivile bağlanmasını konusunda görüşteydi. Ancak dönemin Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ali Nihat Özeyranlı bu girişime karşı çıkmıştı. Akıncı da Özeyranlı’ya, “Komutan, çizmeyi aştı. Kıbrıs Türk Halkı, kendi kendini yönetmeye muktedirdir. En başta Türkiye, bu talebimizi desteklemelidir” demişti.