Ekonomi KOBİ’ye faktoring dijital pazarı

KOBİ’ye faktoring dijital pazarı

20.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) maliyetlerini düşürmek ve nakit akışlarını düzenlemek amacıyla Finansal Kurumlar Birliği nezdinde faktoring sektörü tarafından geliştirilen ticaret zinciri finansman sistemi dijital platformu üzerinden ilk işlemini gerçekleştirdi.

KOBİ’ye faktoring dijital pazarı

İşlem, TEB Faktoring ile Balorman A.Ş. arasında gerçekleşti. Basın toplantısında bilgi veren FCI Başkanı, Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, “Bu bir Türkiye projesidir” dedi.

Haberin Devamı

Dijital bir çözüm

Baydar, “FKB olarak, sektöre kazandırdığımız dijital platformla küçük işletmeler ellerindeki faturaları sisteme tanımlatarak birkaç saat içinde ödeme alabilecek. KOBİ’lerin finansmanına sağladığımız bu dijital çözüm ile Türkiye’den dünyaya örnek oluşturuyoruz” dedi.

KOBİ’lerin ülke ekonomisine olan etkilerinin önemine değinen Baydar, “KOBİ’lere hızlı ve düşük maliyetli finansman imkanı sağlayan Ticaret Zinciri Finansman Sistemi’nin (TZFS) ilk işlemi, TEB Faktoring ve Balorman A.Ş. arasında gerçekleşti” dedi.

Teknolojik dönüşüm

Baydar, “TEB Faktoring, Balorman Şirketi’nin tedarikçisi Kurtuluş Palet’in alacağı için Ticaret Zinciri Finansman Sistemi’nin dijital platformu üzerinden finansman sağladı. TZFS sayesinde Kurtuluş Palet’in, Balorman A.Ş.’ye düzenlediği faturayı teminat göstererek alacağını vade gününü beklemeden TEB Faktoring üzerinden nakde çevirdiği” diye konuştu.

Haberin Devamı

Balorman Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Başkan Yardımcısı Bahadır Balkır da “Sanayide dijital dönüşümü, dijital teknolojilerin kullanılması yoluyla değer zincirindeki tüm aktörlerin birbirileri ile gerçek zamanlı ve sürekli entegrasyonu olarak tarif ediyoruz. Ülkemizin hem küresel rekabetçiliğini koruması ve artırması, hem de üretimde yüksek katma değeri ve yüksek verimliliği yakalaması için teknoloji tabanlı dönüşümü ekonominin merkezine koymamız şart” dedi.

Maliyetleri düşürecek

Sistemin, özellikle büyük alıcılara tedarik sağlayan, ancak alacağının vadesini beklerken finansman sıkıntısına düşen ve bu nedenle yüksek finansman maliyetlerine katlanan öz kaynakları yetersiz KOBİ’lerin işini kolaylaştıracağını belirten Çağatay Baydar, şöyle konuştu:

“Bu sistemde satıcı veya alıcılar sisteme fatura girer. Satıcı finansman ihtiyacı kadar faturayı sistemden seçerek finans kuruluşundan finansman talebinde bulunur. Finans kuruluşu da ‘küçük satıcı’ya göre değil büyük alıcıya göre finansmanı fiyatlar. Böylelikle satıcılar finansmana daha ucuz ve hızlı ulaşır, alıcı da borçlarını tek bir merkezde toplama ve yönetme avantajı yakalar. Böylece daha fazla KOBİ’nin finansmana erişme olanağı yakalamasını kolaylaştıracağız ve rekabet gücünü arttıracağız.”