Kobi Daha fazla kadın iş hayatında olmalı

Daha fazla kadın iş hayatında olmalı

08.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

NG Araştırma 10-19 Nisan 2023 tarihleri arasında, Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü, bin 501 kişinin katılımı ile bir kamuoyu araştırması yaptı.

Daha fazla kadın iş hayatında olmalı

“Ülkemizde kadın-erkek eşitliği olduğunu düşünüyor muyuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 67’si “Hayır, henüz sağlanamadı” cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 28’i erkeklerin her zaman ayrıcalıklı olduğunu düşünürken, yüzde 8’i ise kadınların her zaman ayrıcalıklı olduğunu düşünüyor. Araştırma sonuçları şöyle:

Haberin Devamı

- Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı son yıllarda artış gösterse de hala dünya ortalamasının oldukça gerisinde. Ankete katılanların yarısı, daha fazla kadının çalışması gerektiğini düşünürken, yüzde 26’sı ise tüm kadınların çalışması gerektiğini savunuyor. Daha çok kadının iş hayatına katılması gerektiğini ifade edenler arasında kadınlar daha ağır basarken, daha az kadının iş hayatına katılması gerektiğini ifade edenler arasında erkekler daha ağır basıyor.

İş hayatında sorunlar neler?

- Katılımcıların yüde 37’sine göre kadınların iş hayatında yaşadığı en büyük zorluk, işyerindeki temponun yanı sıra ev işlerinin de sorumluluğunu üstlenmesi. Yüzde 16’sı ise çocuklu kadınlara çocuğuyla ilgileneceği için önyargılı yaklaşılmasının ikinci en önemli sorun olduğunu belirtti. Üçüncü sırada gelen sorun ise yüzde 15’lik oranıyla kadınların iş hayatında fiziksel tacize maruz kalmaları oldu.

Haberin Devamı

- Katılımcıların yüzde 69’u ev işlerinde sorumluluğun paylaşılması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 29’u ise sorumluluğun kadına ait olduğunu belirtirken, erkeklerin sorumlu olduğunu belirtenlerin oranı sadece yüzde 2.

- Katılımcıların yüzde 54’ü para kazanmanın ortak sorumluluk olması gerektiğini belirtirken, yüzde 46’sı ise bu sorumluluğun erkeğe ait olduğunu ifade ediyor.

- Katılımcıların yüzde 61’i çocuk bakımının ortak sorumluluk olması gerektiğini belirtirken, yüzde 39’u ise bu sorumluluğun kadına ait olduğunu ifade ediyor.

Çocuk sorumluluğu annede

- Katılımcıların yüzde 44’ü yasalardaki yaptırımların ağırlaştırılmasının şiddeti önlemede etkili olacağını belirtirken, yüzde 22’si eğitimde şiddetle ilgili konulara daha fazla yer verilmesini, yüzde 15’i ise mevcut yasaların pratikte daha iyi uygulanmasının şiddeti önleyeceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 6’sı ise ne yapılırsa yapılsın, kadına şiddetin önlenemeyeceğini düşünüyor.

- Katılımcıların yüzde 84’ü boşanma durumunda çocukların iki tarafta da kalmasını fakat ağırlığın annede kalması gerektiğini belirtirken, yüzde 9’u ise her zaman anne de kalması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

- Boşanma durumunda mal paylaşımı konusunda ise, katılımcıların yüzde 38’i tüm mal varlığının eşit paylaşılması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 23’ü evlilikten sonra kazanılan malların eşit paylaşılması gerektiğini belirtirken, yüzde 21’i ise “Evlilik süresinde alınan mallar, kişilerin evlilik öncesi kişisel gelirlerine orantılı olarak paylaştırılmalı” düşüncesinde.

- Ankete katılanların yüzde 25’i zorunlu hizmetin hiç kimse için olmaması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 21’i sadece erkekler için zorunlu hizmetin olması gerektiğini düşünürken, yüzde 16’sı hem erkekler hem de kadınlar için zorunlu hizmet olması gerektiğini belirtiyor.

- Ankete katılanların yüzde 24’ü zorunlu hizmetin ordu, sağlık, turizm vb. alanlarda seçenekleri olması gerektiğini düşünürken, yüzde 19’u zorunlu hizmetin paralı olmaması gerektiğini belirtiyor.

Güçlü Kadınlar Yollarda projesi başlıyor

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Bilimsel Projeler Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen Güçlü Kadınlar Yollarda projesi 4 Mayıs'ta başladı. 12 ay sürecek proje, küresel ölçekte artan kadın işsizliğinin ve yoksulluğunun önlenmesinde kritik rol oynayan kadın kooperatiflerinin kapasite gelişimine ürün geliştirme, pazarlama ve yeni satış kanalları bulma noktalarındaki kabiliyetlerinin artırılmasına destek olarak katkıda bulunmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Projede, öncelikle kapsamlı bir ihtiyaç analizi yapılacak. Tespit edilen ihtiyaçlara göre eğitim ve mentorluk desteği sağlanacak ve son olarak alternatif satış kanalları geliştirilerek kooperatiflerin ekonomik sürdürülebilirliğine katkıda bulunulacak. Kadınlar, kooperatifçilik, finansal okuryazarlık, etkili yöneticilik, kalite ve risk yönetimi dijitalleşme alanlarında eğitimlerle güçlendirilecek. Bunların yanı sıra kooperatiflerin müşterilerine daha kolay ulaşması ve ürünlerini online ortamda daha etkin satmasını sağlayacak beceriler kazandırılacak.

Kooperatiflerin dünya çapında 100 milyon kişiye istihdam imkânı sağladığını ve işsizliğin önlenmesinde, yoksulluğun azaltılmasında da etkin bir araç olduğunu ifade eden İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Kazanoğlu, "Özellikle kadınların istihdama katılımlarının yüzde 34 olduğu ülkemizde kadın kooperatifleri, kadınların istihdama katılmasında, mesleki ve sosyal alanlarda farklı yetkinlikler kazanmasında ve ekonomik kazanç sağlamasında çok önemli bir yer tutmaktadır. UNDP 2022 yılında yayınladığı Kapsayıcı Kamu Satın Almaları Raporuna göre kadın kooperatiflerinin güçlenmesi önce kadın girişimcilerin sonra yerel ekonominin sonra da ekonominin güçlenmesine yüzde 83 katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yarının kadın yıldızları

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali genç kadın müzisyenlerin eğitimlerine yurtdışında devam etmelerine, yarışmalara ve orkestra seçmelerine katılmalarına veya iyi bir enstrümana sahip olmalarına katkıda bulunmaya devam ediyor.

İstanbul Müzik Festivali kapsamında altı yıldır Türkiye Sınai Kalkınma Bankası sponsorluğunda yürütülen "Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu" projesinin kazananları belirlendi. 2023 yılında, 21 genç kadın müzisyen fondan yararlanmaya hak kazandı. Projenin bu yılki kazanan isimleri; Naz İrem Türkmen (keman), Ceren Altınel (flüt), Gökçe Akkoyunlu (kontrbas), Defne Erdem (piyano), Ceylan Ölmez (keman), Nihan Ulutan (piyano), Ayben Sever (flüt), Gizem Güllü (viyola), Eda Öncül (piyano), İlayda Gülümser (arp), Ece Ataç (piyano), Beste Eser (piyano), Mercan Aldemir (flüt), Çağla Ulusev (viyola), Eylül Sümbül (piyano), İdil Olğar (keman), Defne Kükürt (keman), İpek Sinem Karali (piyano), İdil Naz Alıcı (piyano), Alara Hekimoğlu (keman), Perla Alara Kurşun (piyano) oldu.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr