Kolay humus tarifi

Kolay humus tarifi ile damak tadınıza yeni bir lezzet kazandırmaya ne dersiniz? Daha önce hiç humus yemediyseniz veya evde humus hazırlamadıysanız bu birazdan vereceğimiz, kolay humus tarifini mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Humus için tahin sarımsak ve limon gerekmektedir. Yapımı oldukça basit olan humus tarifine bayılacaksınız. İşte evde bulunan malzemelerle hazırlayabileceğiniz kolay humus tarifi.

01.06.2018 Cuma Güncelleme : 01.06.2018-13:40 Cuma

Kolay humus tarifi ile zahmetsiz bir şekilde artık humus hazırlayabileceksiniz. Bugüne dek Yunanlılardan Türklere ve Suriyelilere birçok halk humusu sahiplenmeye çalıştı. Ancak yeterince delil olmadığı için hangi ülkeye ait olduğu henüz kanıtlanamadı. Ancak şöyle bir gerçek var ki nohut 10 bin yıldır Türkiye de kullanılan baklagillerden birisi.

Ayrıca humusun Yahudi yemeği olduğunu ve 3500 yıl öncesine ait Tevrat'ta humustan söz edildiğini söyleyenler de var. Birçok kişi tarafından sahiplenmeye çalışılan humus tarifini denemek için sabırsızlanıyorsanız sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz kolay humus tarifine göz atabilirsiniz. 

İşte yemeye doyamayacağınız kolay humus tarifi

Malzemeler:

- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 3-4 yemek kaşığı tahin
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Limon suyu (yarım limon suyu kadar)
- Yarım su bardağı yeşil zeytin
- 4-5 yemek kaşığı kadar su
- Kimyon
- Karabiber
- Kırmızıbiber
- Tuz

Humus nasıl yapılır?

1. Adım: Nohutları akşamdan ıslatın. Islanan nohutları yıkayarak haşlayın. 

2. adım: Eğer nohutları düdüklü tencerede pişirecekseniz tuzu hemen ekleyip sonra kaynatın. 

3. adım: Pişirmek için normal tencere kullanıyorsanız biraz piştikten sonra tuzunu atın.

4. Adım: Nohutlar iyice haşlandıktan sonra dışlarının zarını soyarak ayırın. Rondo ya da robotunuz varsa içine nohut ve 3 yemek kaşığı su da atarak iyice ezilene kadar çekin. 

5. adım: Sonra üzerine tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz, kimyon, karabiber katılarak çekilmeye devam edilir. İstenirse az bir miktarda su da ilave edilir.

6. adım:  İstenen kıvama ve lezzete gelinceye kadar malzemeler eklenerek çırpılır. Sıvı malzemelerin hepsini birden eklemeyin istediğiniz kıvama ve lezzete gelinceye kadar yavaş yavaş ekleyin.(Kıvamı katı bir muhallebi kıvamında yapıyorum. 

7. adım: Eğer bekletilir ve kıvamı katılaşır ise bir miktar su, limon suyu, tahin ya da zeytinyağı ile sulandırılabilir.)Servis tabağına alınan humus düzeltilir. 

8. adım: Üzerine süslemek için tahin, zeytinyağı karabiber, kimyon, kırmızıbiber serpilir. Üzerine yeşil zeytinler eklenir.

Not: Sıvı malzemeler yavaş yavaş ilave edilir. Çünkü kullanılan malzemedeki farklılık kıvamını etkiler. Baharatların miktarı damak tadına göre farklılık gösterebilir.

9. Adım: Dondurucudan çıkardığınız nohutları kullanıyorsanız suyu daha dikkatli ekleyin çünkü nohutlar daha çabuk sulanır.

Bu tarifte kimyon diğerlerinden fazla kullanılırsa daha iyi sonuç alınır. Bu tarifte 1 tatlı kaşığı kadar kimyon bulunuyor. Sizde baharatların miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

10. adım: Arzuya göre humusu karıştırırken içine ezilmiş bir diş sarımsak eklenebilir.

 Servis önerisi: Üzeri için yeşil zeytin yerine turşu, dolmalık fıstık, pastırma ya da farklı seçenekleri kullanabilirsiniz.
Bu ölçülerle yaparsanız iki tabak humus çıkar.