Kolik bebeğe Gaz masajı Nasıl Yapılmalı?

Her beş bebekten biri akşamüstüne doğru başlayan ve gece yatma zamanına kadar süren ağlama krizlerine tutuluyor. Doğumdan iki ya da üç hafta sonra başlayan kolik bebeklerin ağlamasının üçüncü ayın sonunda tamamen ortadan kalkması beklenir.

Bütün bebekler zaman zaman ağlarlar, bu çok doğaldır. Fakat yine günde 2 saati geçen ağlamalarda doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Bebeğinizin ağlaması günde 2-3 saati geçiyorsa, 18.00-24.00 saatleri arasında akşamları daha da şiddetleniyorsa, huzursuzsa, sıkıntılı bir şekilde bacaklarını çekerek gaz çıkarıyorsa bu belirtiler koliğe işarettir.?Aşırı ağlamanın bebeğinize hiç bir zararı yoktur. İkinci aydan itibaren kolik ağlamaları azalmaya başlar. 3. – 4. aya geldiğinizde kaybolur. Ağlama nöbetlerini tamamen yok etmenin kesin bir yolu yoktur, ama bazı uygulamalarla süresi kısaltılabilir. Uzun vadede bu bebekler diğer bebeklere oranla daha duyarlı olabilirler.

Haberin Devamı

Bebeğinizin ağlamasını dikkate almakla birlikte, koliğin tedavisinin olmadığını da bilmelisiniz. Halk arasında gaz sancısına iyi geldiği düşünülerek bebeklere verilen bitki çayları ise, sadece anneyi psikolojik olarak rahatlatmakta, bilimsel bir temele dayanmamaktadır. Üstelik anne sütü alacağı miktar yerine bebeklerin karınlarının boş yere doldurulması da hoş değildir. En iyisi mi sabırlı ve sakin bir tutum izleyin. Çünkü kolik ağlamaları sonucu kendinizi çileden çıkmış ve çaresiz hissedebilirsiniz.

Koliğe neden olan sebepler tam olarak bilinmemekle birlikte, bebeğinizi rahatlatmanızın en iyi yolu onu kucağınıza alarak, hafif ve yumuşak hareketlerle karnını okşamanızdır. Bazen ılık bir banyo da ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bebeğe uygulanan bakım yöntemleri koliğe neden olmaz. İçiniz rahat olsun, kendinizi suçlamayın. Bebeğinizin aşırı ağlamasının nedeni çok gazının ya da karın ağrısının olması değildir. Gazını çıkarmak için bebeğinizi hırpalamayın. Ağladığı sırada karnının çok fazla sert olduğunu fark ederseniz, paniklemeyin. Bunun nedeni ağlarken karnını kasmasıdır. Kollarını ve bacaklarını da kendine çekerek kasabilir. Bu durumda bebeğinize sıcak iyi gelecektir. Özellikle kastığında battaniyesini ısıtıp, karnından aşağısını sararak, kucağınızda hafifçe titreterek sallamak ve kulağına White noise dediğimiz sesi çıkardığınızda rahatladığını göreceksiniz. Hafifçe rahatlayınca karnına gaz masajı yapmak da bebeği rahatlatır. Ben eğitimlerimde Benebaby’nin kimyon içeren masaj kremini kullanıyorum. Özellikle gaz durumunda anneler kimyonu yiyeceklerine çaylarına ekleyebilirler. Lokal olarak da bebeğe bu kremle masaj yapmak bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Ardından isterseniz yine ısıtılmış battaniyeye sarıp, ten temasına devam edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Gaz masajını nasıl yapabilirsiniz;

Karın Masajı

1. Karına uygulanan masaj sadece bebeğin rahatlamasını sağlamakla kalmaz, bebeğin sindirimine, koliğin ve kabızlığın iyileşmesine de yardımcı olur.

2. Eller kum çeker gibi bebeğin karnından bacaklarına doğru hareket ettirilir.

3. Bebeğin bacakları havaya kaldırılır, dizlerden bükerek hafifçe karına doğru bastırılır. Bu hareket bebeğin karın kaslarının gevşemesini sağlayacaktır. Bebeğin bacakları bileklerinden kavranarak sol elle tutulur. Bir önceki hareketler sadece sağ el kullanarak yapılır. Bu mideyi rahatlatacak ve masajın daha derinlere etkili olmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı

4. Karın masajı, parmakların ucunu bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek tamamlanır. Bu hareket bebeğin gazının çıkartılmasına yardımcı olur.

Bebeğinizin günlük rutininde banyo sonrasında bebeğinize masaj yapmak aranızdaki ilişkiyi güçlendirecektir. Ayrıca ardından beslenme sırasında yine gaz sıkıntısı olacaksa o zaman günlük masaj rutininize gaz masajını eklemek ve bunu yaparken de kimyonlu masaj kremini kullanmak işinize çok yarayacaktır. Bu arada annenin emzirdiği içinde beslenmesinde kimyona bol bol yer vermesi de faydalı olacaktır.

www.bebeimgeliyor.com