Dünya Kolombiya'da kaçırılan Hollandalı gazeteciler bırakıldı

Kolombiya'da kaçırılan Hollandalı gazeteciler bırakıldı

24.06.2017 - 12:14 | Son Güncellenme:

Bogota yönetimiyle barış müzakereleri yürüten ELN tarafından El Tarra kenti yakınlarında alıkonulan gazeteciler, bir insan hakları kuruluşuna teslim edildi.

Kolombiyada kaçırılan Hollandalı gazeteciler bırakıldı

Kolombiya’nın El Tarra kentinde 19 Haziran’da Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) tarafından kaçırılan Hollandalı iki gazeteci, serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Yerel medya, uluslararası gazetecilerin gün içinde ELN’den gelen çelişkili açıklamaların ardından Catatumbo kırsalında bırakıldığını bildiriyor. Gazeteciler, Kolombiya’da insan hakları konusunda çalışmalarda bulunan Defensoria del Pueblo'ya teslim edildi.

İki gazeteci, yıllar önce Hollandalı bir aileye evlatlık verilen bir çocuğun babasını aramasıyla ilgili belgesel çekiyordu.

Kolombiya ordusu 19 Haziran’da gazetecilerin ELN tarafından kaçırıldığını duyurmuş, örgüt ise olayla ilgisi olmadığını fakat serbest bırakılmaları için çalıştıklarını ifade eden bir duyuru yapmıştı. ELN, ülkeye Venezuela’dan giriş yaptıkları anlaşılan gazetecileri kurtarmak için çalışma başlatan Kolombiya ordu birliklerinin operasyonlarını da durdurmasını istemişti.

Haberin Devamı

ELN'nin dün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, gazetecilerin sorgulanmak üzere kaçırıldığı iddia edilip özür dilenmiş, Hollandalıların serbest bırakıldıkları ve durumlarının iyi olduğu kaydedilmişti. Daha sonra ise yapılan açıklamanın bir hata olduğunu belirten bir duyuru yayımlanmıştı.

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında barış müzakerelerinin ikinci turu, 17 Mayıs'ta Ekvador'un başkenti Quito'da başladı. Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliğindeki görüşmeler devam ediyor.

Yaklaşık bin 500 militanı olduğu tahmin edilen ELN ile ilk turu 6 Nisan'da sona eren görüşmelerin ardından taraflar, belirlenecek bir pilot bölgede mayın temizleme çalışmalarının yürütüleceğini ilan etmişti.

Örgütün süreç içerisinde saldırılarını sürdürmesi ve adam kaçırmaya devam etmesi Kolombiyalıların yanı sıra hükümetin örgütle yürüttüğü görüşmelerdeki Başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo'nun tepkisini çekmişti. Restrepo, 11 Haziran’da, ELN’nin adam kaçırma eylemleri devam ettikçe barış sürecinin çok zor yürüyeceğini ima etmişti.

Kolombiya'daki en büyük silahlı grup FARC halihazırda silah bırakıyor. Uzun ve zorlu bir dönemden geçen müzakerelerin ardından 2016'nın sonbaharında Kolombiya senatosu barış anlaşmasını onaylamıştı.