Dünya ‘Kongre’ye yalan söyletti’

‘Kongre’ye yalan söyletti’

19.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın başı yeni bir iddia ile dertte. ABD basınına yansıyan haberlerde, Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’i Kongre önünde yalan söylemeye teşvik ettiği iddia ediliyor. Öte yandan Trump ile Demokratlar arasındaki ‘hükümet krizi’ karşılıklı atılan adımlarla daha da derinleşti

‘Kongre’ye yalan söyletti’

ABD Başkanı Donald Trump’ın başı yeni bir iddia ile dertte. ABD merkezli Buzzfeed haber sitesinin özel haberine göre, Trump, eski avukatı Michael Cohen’i, Moskova’da yapılması planlanan Trump Tower projesi hakkında Kongre’de yalan söylemeye yönlendirdi. Buzzfeed haberi ismi açıklanmayan iki kamu görevlisine dayandırdı. Sitenin iddiası büyük dikkat çekerken, ABD basınında da geniş yer buldu. Cohen daha önce yalan söylediğini kabul etmiş ve FBI’la işbirliğine gitme yolunu seçmişti. Ancak Trump’ın Cohen’i doğrudan yalan söylemeye yönlendirdiği iddiası ABD Başkanı’nın başını ağrıtabilir. Zira haberin duyulmasının ardından Trump’ın görevi bırakması ya da azledilmesi yönündeki çağrılar yeniden yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Trump henüz iddiayla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Haberin Devamı

Demokratlar da haberin ardından harekete geçti. Temsilciler Meclisi’nin İstihabrat Komitesi Başkanı Adam Schiff, yaptığı açıklamada, iddianın soruşturulacağını duyurdu. Schiff, “ABD Başkanı’nın Rusya’yla iş ilişkilerini gizlemek ve soruşturmayı perdelemek adına komite önünde yalan söylemeye teşvik ettiği iddiası bugüne kadar en ciddi olanı. Doğru olup olmadığını öğrenmek için gerekeni yapacağız” dedi.

Seyahati engelledi!

Öte yandan Trump ile Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü ele geçiren Demokratlar arasındaki tartışmaya yeni bir konu eklendi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, hükümetin kısmen kapanması krizinin bu hafta içerisinde de çözülememesi halinde Başkan Donald Trump’ın ay sonunda yapması öngörülen Birliğin Durumu konuşmasını ya ertelemesi ya da yazılı olarak sunması gerektiğini ifade etmişti. Bu açıklamanın ardından Trump dün Pelosi’nin Belçika, Mısır ve Afganistan’ı kapsayan seyahatini engelledi. Amerikan kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanan durum, Trump’ın Pelosi’ye gönderdiği ve Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’ın paylaştığı mektupla ortaya çıktı. Mektubuna, “Sayın Meclis Başkanı; hükümetin kapalı olması sebebiyle Brüksel, Mısır ve Afganistan’a yapacağınız seyahati erteliyorum” ifadesiyle başlayan Trump, hükümetin yeniden açılması durumunda 7 günlük gezinin yeniden planlanacağını belirtti. “800 bin federal çalışanın ücret alamadığı bir durumda eminim siz de bu halkla ilişkiler organizasyonunuzun ertelenmesi konusunda mutabık kalırsınız” ifadesini kullanan Trump, Pelosi’ye Washington’da kalıp kendisiyle ABD-Meksika sınırına örülmesi öngörülen duvarla ilgili müzakere etmesi tavsiyesinde bulundu. Trump ayrıca, Pelosi’nin söz konusu seyahati her halükarda gerçekleştirmek istemesi durumunda ticari uçaklarla bu ülkelere gidebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Melania gitti

ABD Başkanı Trump’un mektubu, orduya ait askeri uçakların bu seyahatte kullanılamayacağına işaret ediyor. Kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanan mektup, Pelosi’nin bazı Kongre üyeleriyle yapmayı planladığı bir seyahatin detaylarını önceden kamuoyuna açıklaması sebebiyle eleştiri topladı. Özellikle Afganistan’daki Amerikan askerlerini ziyarete gideceği anlaşılan Kongre delegasyonunun seyahat planının önceden açıklanması, güvenlik açısından “sorunlu” olarak değerlendirildi. Bu ülkeye yapılacak herhangi bir seyahatte Amerikan ordusuna ait askeri uçaklar kullanılıyor. Ayrıca Trump’ın, Temsilciler Meclisi Başkanı’nın bir seyahatini erteleyip erteleyemeyeceği sorusu da Amerikan medyasında tartışılmaya başlandı. Tüm bu tartışmalar yaşanırken, Trump’ın eşi Melania Trump’ın, Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla Mar-a-Lago’ya tatile gittiği öğrenildi. Bu tatil uçuşunun, Trump’ın Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Afganistan uçuşunu ‘hükümetin kapalı olması’ gerekçesiyle ertelemesinin üzerinden kısa süre sonra gerçekleştirilmesi ise tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

‘Kongre’ye yalan söyletti’

ABD heyeti de Davos’a gitmiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsviçre’nin Davos kentinde yapılacak Dünya Ekonomik Forumu’na katılması beklenen Amerikan heyetinin seyahatini “hükümetin kapalı olması” gerekçesiyle iptal ettiği bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders açıklamasında, Trump’ın federal hükümetin kapalı olması nedeniyle Davos’a gidecek ABD heyetinin seyahatini iptal ettiğini duyurdu. Trump, geçen hafta Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Davos’taki foruma katılmayacağını belirtmişti.