Gündem ‘Konkordato’ yerine sözcük aranıyor

‘Konkordato’ yerine sözcük aranıyor

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı, iflas ertelemeye yönelik düzenlemelerde kullanılan, ancak söylenişi zor ve anlamına yönelik ipucu vermeyen, “konkordato” yerine sözcük bulunması için arayışa girdi.

‘Konkordato’ yerine sözcük aranıyor

Bakanlığın bu girişimi, İcra ve İflas Kanunu’nun bazı maddelerini değiştiren tasarının TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerinde ortaya çıktı. Milletvekilleri, düzenlemede geçen, “konkordato” ve “konkordato komiseri” sözcüklerinin değiştirilmesini talep etti.

İcra ve İflas Kanunu’nu değiştiren tasarının hazırlanmasında Adalet Bakanlığı’nda kurulan Bilim Komisyonu’nun başkanlığını yürüten Prof. Dr. Selçuk Öztek şunları söyledi: “’Konkordato’ sözcüğü ve ‘komiser’ sözcüğü üzerinde biz çok tartıştık. ‘Konkordato’yu en azından tek sözcükle karşılayacak Türkçe sözcük bulamadık. İkincisi, ‘komiser’ hakikaten bir tuhaf. ‘Kayyum’ desek, kayyum gibi değil, daha başka bu komiserin görevi. İsviçre’de malum ‘komiser’ deniyor. Bizde de 1929’da öyle çevrilmiş. Şu anda İcra ve İflas Kanunu’nu toptan yeni bir İcra ve İflas Kanunu yapmak üzere çalışma hâlindeyiz. Çalışmalarımızı 5-6 ay içinde bitireceğiz. Konkordato son derece teknik bir konu. Önümüzde bir süre var, bu süre içinde hem bu değişikliğin uygulamadaki sonuçlarını görüp az da olsa rötuşlar yapılabilir hem terim bakımından rötuşlar yapılabilir. Komisyon olarak, acaba ‘konkordato’ ve ‘komiser’ terimleri yerine neleri bulabiliriz bunu düşünüyoruz, İnşallah bir şey çıkar.”