Balıkesir Köpek Balığı Yumurtası Ve Meteor Taşı Bu Müzede

Köpek Balığı Yumurtası Ve Meteor Taşı Bu Müzede

29.05.2018 - 11:18 | Son Güncellenme:

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde öğretmen Sercan Özcan Ünlü, 30 yılda sahip olduğu "mercan, denizyıldızı, midye kabukları, maden parçaları, meteor, köpek balığı yumurtası ve deniz süngeri Venüs çiçeği" gibi birbirinden ilginç objeleri, Kız Meslek Lisesinde açtığı müzede sergiliyor Ünlü: "Burada sergilenen doğal eserlerle öğrencilerimiz ile vatandaşlarımızın doğaya saygı duymalarına bir nebze olsun katkıda bulunmayı amaçladık"

Köpek Balığı Yumurtası Ve Meteor Taşı Bu Müzede

BALIKESİR (AA) - SUAT SALGIN - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Halk Eğitim Merkezi Bilişim Teknolojileri öğretmeni Sercan Özcan Ünlü, 30 yılda sahip olduğu "mercan, denizyıldızı, midye kabukları, maden parçaları, meteor, köpek balığı yumurtası ve deniz süngeri Venüs çiçeği" gibi birbirinden ilginç nesneleri, tarihi Kız Meslek Lisesinde sergiliyor.

Haberin Devamı

"Doğa Müzesi"nin Ayvalık'a gelen herkesin görebilmesi için belli bir dönem değil sürekli açık kalmasını sağlayan 38 yaşındaki Ünlü, 8 yaşından beri koleksiyoner titizliğiyle biriktirdiği doğa varlıklarını tarihi Kız Meslek Lisesinde ayrılan bölümde izlenime sundu.

Bu güzellikleri sadece evine gelen misafirlerin değil, vatandaşların da görebilmesi adına bu kararı alan Ünlü, ücretsiz ziyaret edilebilen müzeye gösterilen ilgiden oldukça memnun.

- "Öğretmen olmanın en güzel taraflarını yeniden yaşamaya başladım"

Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana hobi olarak doğadan topladığı ve evinde biriktirdiği endemik bitki, maden parçaları, mercan, denizatı ve denizyıldızı gibi çeşitli ürünleri başta öğrenciler olmak üzere Ayvalık halkıyla paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Haberin Devamı

Yaklaşık 30 yıllık süreçte Ayvalık ve çevresinin yanı sıra farklı denizlerden topladığı mercanlar, denizyıldızı, midye kabukları, Türkiye’de çıkarılan 50 civarında maden örnekleri, dünyada sadece Ayvalık'ta yetişen endemik bitkilerin fotoğrafları, doğal oluşumlar, karasal canlı örneklerinin bilimsel açıklamalarıyla Doğa Müzesi'nde sergilendiğini aktaran Ünlü, şöyle konuştu:

"Bu doğa varlıkları arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesinden bir hocamızın gönderdiği meteor da var. Bu meteor parçası da bizim en özel parçalarımızdan biri. Ayvalıklı bir balıkçıdan temin ettiğim, ender rastlanan köpek balığı yumurtası ve kristal bir cam yapıdan oluşan deniz süngerlerinden Venüs çiçeği de müzemizde yer alıyor. Bu koleksiyonum evdeydi. Sadece eve gelen misafirlerimiz ve arkadaşlarım bu eşsiz olarak niteleyebileceğim eserleri görebilme imkanı bulabiliyorlardı. Şimdi ise başta öğrencilerimiz olmak üzere yetişkin bireylerin de bu varlıkları görebilme şansı doğdu. Müzede sergilenen hiçbir eser kesinlikle satılık değil. Doğa sporcusuyum. Dünyanın dört bir yanını karavanımla geziyorum. Gittiğim deniz kıyısı yerlerde amatör dalgıç olduğumdan dalış da yapıyorum. Dalış yaptığımda yaşam formunu yitirmiş canlıları topluyorum. Bazen de sahil kasabalarında ilginç objeleri satın alıyorum.

Haberin Devamı

Burada sergilenen doğal eserlerle öğrencilerimizle, vatandaşlarımızın doğaya saygı duymalarına bir nebze olsun katkıda bulunmayı amaçladık. Eserleri inceleyen öğrencilerin tüm ayrıntıları bana sormaları ve o gözlerindeki meraklı parıltıların benim için değeri hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek kadar büyüktür. Bu müzenin açılmasıyla öğretmen olmanın en güzel taraflarını yeniden yaşamaya başladım. Müzenin ilgi çekmesi de ayrıca keyifli."

- "Doğanın dili aslında sevgidir, uyumdur, estetiktir"

Ünlü, doğanın sadece insanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir kaynak olmadığının altını çizerek şunları söyledi:

"Doğa, aynı zamanda eşsiz bir tasarımdır. En estetik ve en mükemmel bir güzellikte oluşturulmuştur. Birlikten doğan bir ritim vardır içinde. İncelediğimiz her çiçekte her deniz canlısında, her doğa canlısında bu durumu görebilmek mümkündür. Doğanın dili aslında, sevgidir, uyumdur, estetiktir. Bizim doğadan öğreneceğimiz çok şey var. Kişisel olarak naçizane tavsiyem, öğrenme yolculuğumuzun hiçbir zaman tükenmemesidir."

Haberin Devamı

Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Serkan İnce de ilçenin turizme açık ve her yıl artan ziyaretçi potansiyeline sahip bir bölge olduğunu kaydederek "Turizme katkıda bulunma anlamında Ayvalık’ta sürekli açık kalacak müze değerindeki bu çalışmayla misafirlerimiz hiçbir yerde göremedikleri varlıkları burada görebilecekler. Öğrenciler de okullarda kitaplardan okudukları bilgilerin burada somut olarak örneklerini görüyorlar." dedi.