Dünya Körfez’de ABD askerine onay

Körfez’de ABD askerine onay

19.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan basını, Riyad yönetimi ve bazı Körfez ülkelerinin, ABD’nin askeri güçlerinin Arap Körfezi sularında ve Körfez topraklarında yeniden konuşlandırılması talebini onayladığını yazdı.

Körfez’de ABD askerine onay

Haberde, ABD askeri güçlerinin Arap Körfezi sularında ve Körfez topraklarında yeniden konuşlandırılmasının ilk nedeninin, İran ile savaşa girmek değil, İran’ı olayları askeri yönden tırmandırmaktan, Körfez ülkelerine veya ABD’nin bölgedeki çıkarlarına saldırıya kalkışmaktan caydırmak olduğu dile getirildi. Suudi Arabistan medyasının Mekke’de ramazan ayının son 10 günü içinde yapılacağını duyurduğu “İslam Zirvesi” esnasında sınırlı bir “Arap Zirvesi” için hazırlık yapıldığı ve bazı Arap ülkeleri arasında yoğun iletişim trafiği yaşandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Savaş istemiyoruz’

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD ile savaş çıkmayacağından emin olduklarını söyledi. Zarif, resmi ziyaret kapsamında gittiği Çin’de yaptığı açıklamada “Savaş çıkmayacağından eminiz çünkü ne biz savaş istiyoruz ne de bölgede kimse İran’ın karşısına çıkma fikrine ya da yanılsamasına sahip” ifadesini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın çevresindeki bazı isimlerin İran’a karşı savaş arzuladığını söyleyen Zarif, “Trump son zamanlarda savaş istemediğini açıkladı ancak çevresindeki kişiler onu savaşa yönlendirmeye çalışıyor” dedi.

İran yönetimi, Trump’ın aksine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İran’a karşı savaş planı yaptığına inanıyor. ABD medyası da bir süredir Trump’ın, İran konusunda danışmanlarıyla sürtüşme yaşadığına ilişkin iddialara yer veriyor. İran ile savaş istemediğini açıklayan Trump, danışmanlarıyla anlaşmazlık iddialarını ise yalanlamıştı.