Dünya Körfez’de yeni kriz

Körfez’de yeni kriz

16.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

BAE ile Katar arasında, Katar’a uygulanan ambargo döneminde başlayan gerginlik dün bir üst seviyeye çıktı. Şeyh Abdullah’ın alıkonulma haberlerinin ardından havada da bir kriz yaşandı, uçakların engellenmeye çalışıldığı haberleri geldi

Körfez’de yeni kriz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Katar arasında önceki gün başlayan kriz dün daha da derinleşti. Katar’da iktidardaki Al Sani ailesinden Şeyh Abdullah bin Ali’nin, BAE’nin başkenti Abu Dabi’de alıkonulduğuna ilişkin iddialar ve Şeyh Abdullah’ın konuyla ilgili videosu sonrası BAE tarafından açıklama geldi. BAE, alıkonulma iddiasını yalanlarken, resmi haber ajansı WAM’da yer alan habere göre Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı’ndan bir yetkili, yaptığı açıklamada, “Şeyh Abdullah, BAE’de kendi talebi üzerine misafir olarak bulundu. Katar hükümetinin uyguladığı kısıtlamaların ardından BAE’ye sığındı. Kendisi memnuniyet ve cömertlikle kabul edilmesinin ardından misafirperverlik ve koruma gördü” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Buna karşın Katar İnsan Hakları Ulusal Komitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Şeyh Abdullah’ın BAE’de alıkonulduğu ve seyahatinin engellendiğine dair ailesinden şikayet aldıkları” belirtildi. Bu durumun “tüm uluslararası insan hakları sözleşmeleri ile normlarına aykırı olduğu” vurgulanan açıklamada, “Şeyh Abdullah’ın hayatından BAE yönetiminin sorumlu olduğu” ifade edildi. Açıklamada ayrıca komitenin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne bu ihlalleri hızlı bir şekilde bildirdiği ve Şeyh Abdullah’ın serbest bırakılması ve kendisine koruma sağlanması için harekete geçmesini talep ettiği aktarıldı.

‘Uçak taciz etti’

Dün iki ülke arasındaki gerginlik bir başka olayla iyice tırmandı. Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait iki sivil uçağın, Katar savaş uçakları tarafından taciz edildiği öne sürüldü. BAE resmi ajansı WAM’ın haberine göre, BAE Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Bahreyn seferini yapan ilk uçağın, havalandıktan bir süre sonra Katar savaş uçaklarınca taciz edildiği ileri sürüldü. Daha sonraki açıklamada ise Bahreyn’e tarifeli seferini yapan ikinci bir sivil uçağın, Manama havalimanına inişi sürecinde Katar savaş uçakları tarafından taciz edildiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Katar tarafı ise tüm iddiaları yalanladı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulve el-Hatır, Twitter hesabından “Katar savaş uçaklarının, BAE’ye ait sivil bir uçağı taciz ettiği iddiaları asılsızdır. Bununla ilgili ayrıntılı açıklama yapılacaktır” ifadelerine yer verdi.

Suudi prenslerin kaderi belli olacak

Suudi Arabistan’da iki ay önce başlatılan “yolsuzlukla mücadele” operasyonları kapsamında gözaltına alınan, ülkenin en önde gelen isimlerinin akıbeti yakında belli olacak. Göaltındaki prenslerin ve üst düzey yetkililerin tutulduğu Riyad’daki Ritz Carlton oteli, 14 Şubat itibariyle yeniden rezervasyon kabul edileceğini açıkladı. Bu açıklama, Suudi hükümeti tarafından “hapishane” olarak kullanılan otelde bulunanların durumlarının netlik kazandığı şeklinde yorumlandı. Buna karşın otelden yapılan açıklamada, durumun değişebileceği ve rezervasyon iptallerinde sorumluluk kabul edilemeyeceği ibaresi yer aldı.
Öte yandan gözaltındaki isimlerden en dikkat çekeni olan Prens El Velid Bin Talal’ın cezaevine gönderileceği öne sürüldü. Arap medya kuruluşu “El Arabi El Cedid”in haberine göre bir Suudi yetkili, Talal ile pazarlıkların sürdüğünü ancak anlaşma sağlanamadığını söyledi. “Daily Mail” gazetesi de Talal’in uzlaşma için istenen 728 milyon doları ödemeyi kabul etmediği gerekçesiyle hapishaneye götürüldüğünü iddia etti.

Haberin Devamı