Gündem Korg. Aksakallı Gelibolu’ya atandı

Korg. Aksakallı Gelibolu’ya atandı

21.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› 4 yıldır Özel Kuvvetler Komutanı olan Korgeneral Zekai Aksakallı, Gelibolu konuşlu 2. Kolordu Komutanlığı’na atandı ›› EDOK Komutanlığı’na Korg. Öngay, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na ise Korg. Gürak getirildi

Korg. Aksakallı Gelibolu’ya atandı

15 Temmuz darbe girişimindeki rolüyle öne çıkan Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Milli Savunma Bakanlığı’nın atama kararlarıyla Gelibolu konuşlu 2. Kolordu Komutanlığı’na getirildi. Daha önce orgeneral rütbesindeki subaylarca yürütülen EDOK Komutanlığı’na Korgeneral Şeref Öngay, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na ise Korgeneral Metin Gürak getirildi. Darbe girişimi sırasında vücuduna 7 kurşun isabet eden Gazi Tuğgeneral Davut Ala, Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Genel Müdürü oldu. Oramiral Veysel Kösele’nin emekliliğini istemesiyle boşalan Donanma Komutanlığı’na ise Koramiral Ercüment Tatlıoğlu getirildi.
4 yıldır görevdeydi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından yapılan terfilerin ardından Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki atamalar da dün Resmi Gazete’de yayımlandı. 130 general ve amirali kapsayan atamalar arasında 15 Temmuz darbe girişimindeki rolüyle öne çıkan Korgeneral Aksakallı’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan alınarak Gelibolu konuşlu 2. Kolordu Komutanlığı’na atanması dikkati çekti. Korgeneral Aksakallı, üç yılı tümgeneral rütbesinde olmak üzere 4 yıldır bu görevde bulunuyordu. Aksakallı’dan boşalan Özel Kuvvetler Komutanlığı’na Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı getirildi. Çorbacı, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı 2. Özel Kuvveti Tugay Komutanlığı görevini yürütüyordu.
EDOK’a Öngay
Daha önce orgeneral rütbesindeki subaylarca yürütülen EDOK Komutanlığı’na Korgeneral Şeref Öngay, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na ise Korgeneral Metin Gürak getirildi.
Kolordular sil baştan
15 Temmuz darbe girişiminin ardından büyük bölümü “tümgeneral” rütbesindeki komutanlar tarafından yürütülmek durumunda kalan kolordu komutanlıklarına da atamalar yapıldı. Erzurum merkezli 9. Kolordu Komutanlığı’na Korgeneral Uğur Tarçın, Elazığ merkezli 8. Kolordu Komutanlığı’na Korgeneral Osman Erbaş, Ankara merkezli 4. Kolordu Komutanlığı’na Korgeneral Ali Sivri atanırken, Diyarbakır merkezli 7. Kolordu Komutanlığı’na Tümgeneral Sinan Yayla, Çorlu merkezli 5. Kolordu Komutanlığı’na Tümgeneral Gürsel Yüz atandı.
J Başkanları değişti
Atama kararlarıyla “J Başkanı” olarak tanımlanan ve Genelkurmay 2. Başkanı’na bağlı olarak görev yapan Genelkurmay Harekat Başkanlığı’na Tümgeneral Kemal Yeni, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’na ise Tümgeneral İrfan Özsert getirildi. Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’na Mustafa Erkal Kuzuoğlu atandı.

Hava Kuvvetleri’ne Kadıoğlu getirildi
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise Hava Eğitim Komutanlığı’na Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na Korgeneral İsmail Güneykaya ve Muharip Hava Kuvveti Komutan Yardımcılığı’na Korgeneral Mehmet Özlü atandı. Atamalarla bazı ana jet üs komutanlıklarında da değişikliğe gidildi.
Buna göre Çiğli’de konuşlu 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’na Tuğgeneral Yaşar Kadıoğlu, Konya merkezli 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na Tuğgeneral Fidan Yüksel, Merzifon merkezli 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ise Tuğgeneral Özkan Edip Akgülay getirildi. Kadıoğlu ve Yüksel, darbe girişimi öncesinde ordudan ayrılmış, darbe girişiminin ardından FETÖ mağdurlarına tanınan hak çerçevesinde yeniden orduya dönmüşlerdi.
Batman’a Uçarcılar
Özellikle PKK ile mücadelede sıklıkla kullanılan insansız hava araçlarının üssü konumundaki Batman merkezli 14. İnsansız Uçak Sistemleri Üs Komutanlığı’na da Tuğgeneral Coşkun Uçarcılar atandı.

Gazi komutana karargah görevi
15 Temmuz darbe girişimi sırasında vücuduna 7 kurşun isabet etmesiyle gazi unvanı alan Tuğgeneral Davut Ala, yapılan atamalar kapsamında Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Genel Müdürü oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nın tayin ve atama gibi kritik dairelerinde FETÖ’cü generallere görevler verilmiş olduğunun açığa çıkmasının ardından, dün yapılan atamalarla Kara Kuvvetler Komutanlığı Tayin Daire Başkanlığı’na Balyoz mağduru Tuğgeneral Sami Yüksel’in getirilmesi dikkati çekti.

İstifa iddiası
Atama kararnamesinin yayınlanmasının ardından Ankara kulislerine aralarında Korgeneral Aksakallı’nın da bulunduğu 10 generalin emekliliklerini talep ettikleri iddiası yansıdı. Ancak bu iddia, sivil ve askeri kaynaklarca doğrulanmadı.

FETÖ mağdurlarına kritik görevler
Oramiral Veysel Kösele’nin emekliliğini istemesiyle boşalan Donanma Komutanlığı’na, Askeri Casusluk davasında yargılanan FETÖ mağduru Koramiral Ercüment Tatlıoğlu getirildi. Koramiral Tatlıoğlu’nun Kurmay Başkanlığı’na bir başka FETÖ mağduru Tuğamiral Levent Kerim Uça’nın atanması da dikkati çekti. Atama kararlarıyla Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal’dan daha kıdemli olan Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Şükrü Korlu’nun da, Oramiral Kösele gibi emekliliğini istediği anlaşıldı. Koramiral Korlu’nun emekliliğiyle boşalan Güney Deniz Saha Komutanlığı’na Tümamiral Aydın Şirin, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na ise Tümamiral Ahmet İskender Yıldırım getirildi.
Bu yılki Şura ile tuğamiralliğe terfi edilen FETÖ mağdurlarından Tuğamiral Şafak Duruer Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı’na, Tuğamiral Ayhan Türker Koçpınar, Milli Savunma Bakanlığı Genel Plan Prensipler Genel Müdürlüğü’ne, Tuğamiral Yavuz Kılıç, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanlığı’na, Tuğamiral Mehmet Cem Okyay Kuzey Görev Grup Komutanlığı’na atandı.