İzmir Küçük Menderes Ovasına Suya Kavuşuyor

Küçük Menderes Ovasına Suya Kavuşuyor

25.05.2017 - 13:05 | Son Güncellenme:

.

Küçük Menderes Ovasına Suya Kavuşuyor

Beydağ Barajından, Küçük Menderes havzasında 19 bin 600 hektarlık araziyi sulayacak sulama kanallarında çalışmalar sürerken, 13 bin hektarlık alanda da sulama bu sene 1 Haziran 2017 tarihinde başlayacak.
Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan yaptığı açıklamada, “Baraj tamamlandıktan sonra 2103 yılında ilk su verilmeye başlandığında 1000 hektarlık alan sulamaya açıldı. 4 yıl içinde Küçük Menderes Ovasında sulama boruları döşemesi devam ederken bu sene 13 bin hektar alanda sulama yapılmaya başlanacak. Ancak sürekli yeni alanlarda sulamaya açılması için çalışılmakta. Küçük Menderes Ovası sulama projesi kapsamında, sağ bantta Gereli Mahallesine kadar sulama sağlanırken, sol bantta ise Tire ilçesi Yiyenli Mahallesine kadar boruların döşemesi devam edecek. Sulama boruları Tire ilçesinin Kırtepe ve Kızılcaavlu mahallelerine kadar uzanıp burada son bulacak." dedi.

Suyun israf edilmemesi için eğitim
Çiftçilerin suyu israf etmemesi için eğitim seminerleri düzenlediklerini kaydeden Kaptan, bu sayede sulamada yüzde 80 oranında başarı sağladıklarını aktardı. Yüzde 20’lik kısımda belirli sıkıntılar olsa da bu çiftçilere de bilgilendirme yaptıklarını belirten Kaptan, "Uymayanlara da uyarı cezası kesiyoruz. İsrafların önüne geçmek için mücadelemiz sürecek. 19 bin 600 hektarlık alanda sulama kanalları döşeme çalışmaları tamamlandığında ise damlama ve yağmurlama sistemine tamamen geçilecek. Bu sisteme geçen birlik üyesi çiftçilerimize de yüzde 100 indirim uygulamaktayız. Çünkü bu çiftçilerimiz kullanım suyunun yüzde 25’ni kullanmaktalar. Böylece çiftçilerimizi teşvik ederek damlama ve yağmurlama sistemine geçmelerini sağlıyoruz. Bölgemizde hayvancılık çok yaygın olduğu için ovamızda hemen her arazi de silajlık mısır ekimi var. Mısırlarda çok su tükettiği için bu yönde bir sıkıntımız var. Bu sene kurak bir yıl yaşandı. Geçtiğimiz yıl sulamadan sonra Barajda su oranı yüzde 14’e düşmüştü. Bu sene kış mevsimi dahil baraja gelen su miktarı yüzde 6 civarında oldu. Şu an yüzde 21’lik su var. Bu nedenle sulamanın acil ihtiyaç olduğu dönem olan 1 Haziran 2017 tarihi itibariyle Küçük Menderes Ovasına su vermeye başlayacağız” diye konuştu.