Siyaset 'Kudüs misyonumuz fiiliyatta büyükelçi'

'Kudüs misyonumuz fiiliyatta büyükelçi'

17.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Artvin’de konuşan Başbakan Yıldırım, ‘Bugün Kudüs Başkonsolosluğu olarak faaliyet gösteren misyonumuz, fiiliyatta Filistin Devleti nezdindeki büyükelçi olarak görev yapmaktadır’ dedi. Yıldırım, Gürcistan’a 2. kapı müjdesi verdi

Kudüs misyonumuz fiiliyatta büyükelçi

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Artvin 6. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada “Bugün Kudüs Başkonsolosluğu olarak faaliyet gösteren misyonumuz fiiliyatta Filistin Devleti nezdindeki Büyükelçi olarak görev yapmaktadır. Kudüs’te ikamet eden Büyükelçimiz, Filistin nezdindeki Büyükelçimizdir. Bizden başka da Kudüs’te büyükelçilik seviyesinde Filistin için bir misyon açan yoktur. Olay bu kadar nettir. İsrail, ister bunu kabul etsin ister etmesin bu gerçek değişmez, bizim kararımız değişmez” dedi. Başbakan, Gürcistan’a ikinci sınır kapısının da açılacağı müjdesini verdi.

Haberin Devamı

‘Asla yakıştırmadık’

Yıldırım, Artvin Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Artvin 6. Olağan İl Kongresi’ne katılarak partililere hitap etti. Sözlerine Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını partililere ileterek başlayan Yıldırım, şunları söyledi: “Bizim siyaset anlayışımızda ‘uzak’ diye bir kavram yok. Bizim siyasetimizde ‘ulaşılmaz’ diye bir kavram da yok. Biz ‘ücra’ sıfatını hiçbir şehrimiz, ilçemize asla yakıştırmadık, yakıştırmayacağız. Yıllar boyunca ‘Artvin uzak’ dediler, ‘gitmesi, gelmesi zor’ dediler. ‘Artvin ulaşılamaz.’ dediler ve ‘ücra bir köşede’ dediler, hizmeti getirmediler. Artvin artık bize çok yakın. Artvin artık Ankara’ya da çok yakın. İstanbul’a nasıl hizmetler gidiyorsa Artvin’e de aynı şekilde geliyor. Hiçbir ilimizi diğerinden ayrı görmedik, hizmetten mahrum etmedik, hizmetsiz bırakmadık” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin büyüme heyecanını, gelecek umudunu paylaşamayanların hep boş konuştuklarını ve boş konuşmaya da devam edeceklerini söyleyen Yıldırım, Türkiye’nin geçmişinde milli iradeyi devre dışı bırakmak için bir çok komplolarla tuzaklarla karşı karşıya kalındığını ifade ederek, ülkenin geçmişinde yaşanılan darbe girişimlerini anımsattı. Her hain girişimde bütün bu kirli senaryoların Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yol arkadaşları olarak hep başarısız kılındığını, milletin iradesinden başka hiçbir iradeye boyun eğilmediğini belirtti.

Yıldırım, Türkiye’nin etrafında bir çok savaşın ve terör faaliyetinin bulunduğuna da değinerek, milletin güvenliği, esenliği, aydınlık geleceği için amansız bir şekilde terörle mücadeleyi sürdürdüklerini vurguladı. Bir olay bitmeden yeni bir olayla karşılaşıldığını belirten Yıldırım, “İşte geçtiğimiz günlerde Amerika Başkanı sorumsuz, hukuksuz bir kararla Kudüs’ü, İsrail’in başkenti ilan etti ve büyükelçiliğini buraya taşıyacağını beyan etti. Bölge gerçekleriyle bağdaşmayan bu karar, bizim için yok hükmünde” dedi.

Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 57 İslam ülkesinden devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya geldiğini, olağanüstü bir zirve gerçekleştirdiğini hatırlatan Yıldırım, “İşte o zirve de gösterdi ki Kudüs, yalnız değil Filistinliler yalnız değil. Böyle oldu bittilerle Kudüs’ü, İsraillilere vermek Amerika’nın hakkı da değil haddi de değil. Kudüs yalnız değil, Filistinliler yalnız değil. Türkiye barışın, huzurun, demokrasinin güvencesi olan bir ülkedir. Türkiye bölgesel ve küresel barışın güvencesidir. Türkiye kendisi için ne istiyorsa başkaları için de komşuları için de aynı şeyi istiyor. Türkiye’yi hesaba katmadan, bu bölgede hiç kimse plan, proje yapmasın. Hiç kimse bölgemizde kafasına göre iş tutamaz. Hiç kimse 2 milyarlık İslam dünyasına rağmen ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla hareket edemez. Bütün uluslararası platformlarda Filistin’e, Kudüs’e sahip çıktık, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Görmeyenler var’

Mazlumlara nasıl sahip çıktıklarını tüm dünyanın gördüğünü belirten Yıldırım, “Tabii bunu görmeyen birileri de var. Mesela Sayın Kılıçdaroğlu. Geçtiğimiz günlerde bütçe görüşmelerinde, Mecliste, Kudüs’teki temsilcimizin büyükelçi düzeyinde olduğunu ve bunun da Türkiye için tek olduğunu söylemiştik. Bakıyorum Kemal Bey bunu diline dolamış. Bilmeden, incelemeden konuşmaya devam ediyor. Acaba bunu bilgisizlikten mi yapıyor yoksa yine hesabı yanlış mı yapıp verdiler, orasına artık siz karar verin” dedi.

Haberin Devamı

“Artvin’den ve komşu topraklardan, serhat şehrinden bir kez daha söylüyorum, Kudüs bugün mahzundur, İsrail işgali altındadır. Bu, içimize sinen, kabul ettiğimiz bir şey değildir” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Hukuki bir durum değildir, fiili bir durumdur. Filistin Devleti bu işgal nedeniyle Kudüs’ün içinde egemenlik haklarını kullanamıyor. Filistin Devleti’nin tanınması ve Filistin’in başkenti olarak Doğu Kudüs’ün statüsünün bütün dünya tarafından kabul edilmesi için Türkiye diğer ülkelerle beraber yoğun mücadele veriyor. Türkiye bu konuda dünyanın vicdanına adeta öncülük ediyor. Bugün Kudüs Başkonsolosluğu olarak faaliyet gösteren misyonumuz fiiliyatta Filistin Devleti nezdindeki Büyükelçi olarak görev yapmaktadır. Daha açık söyleyelim, bizim Kudüs’te ikamet eden Büyükelçimiz, Filistin nezdindeki Büyükelçimizdir. Bizden başka da Kudüs’te büyükelçilik seviyesinde Filistin için bir misyon açan yoktur. Olay bu kadar nettir. İsrail ister bunu kabul etsin ister etmesin bu gerçek değişmez, bizim kararımız değişmez. Şimdi de Doğu Kudüs’ü biliyorsunuz zirve toplantısı sonunda Filistin’in başşehri olarak ilan ettik. Bahsettiğim bu uygulama mevcut şartlarda diplomatik olarak bu aşamada alınabilecek en ileri karar olup dünyada tektir.”

Haberin Devamı

Yıldırım, Kudüs’te 1940’lardan kalma 9 başkonsolosluk, bir de Vatikan Temsilciliği bulunduğunu dile getirdi. Bunların hiçbirinin Türkiye gibi bir uygulamayı gerçekleştirmediğine işaret eden Yıldırım, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi ile ilk adımı attıklarını ifade etti.

Gürcistan’a 2. kapı müjdesi

“Biz milletin diliyle konuşuyoruz. Milletimizin gönlünden geçenleri söylüyoruz” diyen Yıldırım, son 15 yıl içinde Artvin’e 20 milyar liralık yatırım yaptıklarını anlattı. Çin’de bulunan barajlardan sonra dünyanın en yüksek gövdeli üçüncü barajı Yusufeli’ni inşa ettiklerini anımsatan Yıldırım, baraj yapımı nedeniyle ilçenin yerini değiştirdiklerini ve yollarını yeniden yaptıklarını kaydetti. Yıldırım, 3 milyon yolcu kapasiteli Rize-Artvin Havalimanı’nın inşaatının devam ettiğini, Artvin’in gelecek sene doğal gazla buluşacağını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan sınırına açılacak Artvin Muratlı kapısının faaliyete geçeceği müjdesini de verdi.

ARTVİN NOTLARI

Yıldırım’ın konuşması sırasında tribünlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının yer aldığı ve üzerinde “08 Seninle Reis” yazılı koreografi sergilendi. Ayrıca partililerce Başbakan Yıldırım’ın fotoğrafının yer aldığı ve “08 Seninle Kaptan” yazılı koreografi gerçekleştirildi. Başbakan Yıldırım’ın konuşması öncesinde Cumhurbaşkanı ve Erdoğan’ın, partililere yönelik videolu mesajı izlendi. Kongreye, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile milletvekilleri ve partililer katıldı.

Konuşması sırasında grip olduğu için sesinde sorun olduğunu da dile getiren Başbakan Yıldırım, hükümetlerinin kente ve bölgeye yaptığı ve yapacağı yatırımları anlatarak konuşmasını tamamladı.

Öte yandan, tek liste ile gerçekleşen kongrede mevcut başkan Erkan Balta yeniden Ak Parti Artvin İl Başkanlığı’na seçildi.