Gündem Kuleli davasında 42 sanık serbest

Kuleli davasında 42 sanık serbest

25.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çengelköy ve Kuleli’deki darbe girişimiyle ilgili olarak 117 sanığın yargılandığı davada 42 tutuklu sanık er için tahliye, bir astsubay için de tutuklama kararı verildi.

Kuleli davasında 42 sanık serbest

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz’da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi’nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin 14’ü eski polis 117 sanığın yargılandığı davada, 42 tutuklu sanık erin tahliye edilmesine karar verildi.

Haberin Devamı

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada, sanık avukatları müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Cumhuriyet savcısı da 9 tutuklu sanık erin tahliyesi, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Astsubaya tutuklama

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, 42 tutuklu erin “tutuklulukta geçirdikleri süre, savunmalarının alınmış olması, sabit ikametgah sahibi olmaları, suç vasfının ilerde sanıklar lehine değişme ihtimalini” göz önüne alarak, bu sanıkların tahliyesine hükmetti.

Heyet, üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçların yasada görülen sınırları gibi gerekçelerle aralarında eski albaylar Mürsel Çıkrıkçı ve Muammer Aygar’ın da aralarında bulunduğu 48 tutuklu sanığın ise bu hallerinin devamına karar verdi.

Haberin Devamı

Dinlenilmeyen müştekilerin zorla getirilmesine, tanıkların dinlenilmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Astsubay Kenan Budak’ın ise tutuklanmasına hükmetti. - İSTANBUL AA

26 kişiye FETÖ gözaltısı

- Adana merkezli 13 ilde FETÖ’nün askeri yapılanmasına yönelik operasyonda aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 26 zanlı gözaltına alındı. Örgütün “asker imamları”yla ankesörlü telefonlardan ardışık aramalarla iletişim kurdukları öne sürülen, aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 30 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Adana, Ankara, İstanbul, Siirt, Aydın, Balıkesir, Mersin, Karaman, Isparta, Muş, Erzurum, Diyarbakır ve Kırklareli’de belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda 3’ü yarbay, 3’ü binbaşı, biri yüzbaşı, 3’ü teğmen ve 16’sı astsubay olmak üzere 26 şüpheli gözaltına alındı.
- FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 122 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapsinin mütalaa edildiği dava, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek, 30 Temmuz’a ertelendi.
- Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 2 yıldır aranan T.Ö., saklandığı baba evinde yakalandı.
- İzmir merkezli 4 ilde, FETÖ’nün TSK’daki kripto yapılanmasına yönelik operasyonda haklarında yakalama kararı verilen aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 19 zanlıdan 12’si gözaltına alındı.
- Kocaeli’de FETÖ’ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 27 muvazzaf asker, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandığı için serbest bırakıldı.
- FETÖ/PDY’nin kripto yapılanmasına yönelik Konya merkezli 23 ilde süren operasyonlarda 12 kişinin daha yakalanmasıyla gözaltı sayısı 49’a yükseldi. - AA, DHA

Toplantı şifresi: Arabanın bakımı geldi

Erzurum’da FETÖ’nün ‘mahrem yapılanması’na yönelik davada itirafçı olan üsteğmen S.Ö. örgütün toplantı çağrısını, ‘Arabanın bakımı geldi’ şifresiyle yaptığını söyledi.
Örgütle ortaokul yıllarında tanıştığını belirten itirafçı, dini duygularla girdiği yapının terör örgütü olduğunu 17-25 Aralık sürecinden sonra anladığını öne sürerek şunları söyledi: “Sohbet imamları şifreli şekilde ‘Arabanın bakımı geldi’ ve benzeri yalanlarla toplantı zamanını ve yerini söylüyordu. Bu durum beni rahatsız etti. Kendisine ‘Ben arabamın bakımını yaptırdım, bir daha beni aramayın’ dedim ve telefonu kapattım. Tekrar aradı, ‘Emin misiniz?’ dedi. ‘Eminim, bir daha beni rahatsız etmeyin’ diye yanıt verdim ve telefonu kapattım.” - ERZURUM DHA

Eski milletvekili tahliye edildi

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan, 17-25 Aralık sürecinde partisinden istifa eden Ak Parti Burdur eski Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, tutuklu yargılandığı davada adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Ankara 28’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu bulunduğu Burdur’daki cezaevinden SEGBİS üzerinden katılan Hasan Hami Yıldırım, daha önceki savunmalarını tekrarladığını belirterek üzerine atılı suçların somut delile dayanmadığını iddia etti, tahliye ve beraat talebinde bulundu. Yıldırım’ın avukatı da tahliye istedi. Mahkeme heyeti, sanığın tutuklu bulunduğu süreyi göz önünde bulundurarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. - ANKARA DHA