Kültür Sanat Ayla Algan aramızdan ayrıldı

Ayla Algan aramızdan ayrıldı

05.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk sanatının önemli ismi; müzisyen, tiyatro ve sinema oyuncusu Ayla Algan, dün geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. 86 yaşındaki sanatçının vefatı sanat dünyasını yasa boğdu.

Ayla Algan aramızdan ayrıldı

28 Ekim 1937’de İstanbul’da dünyaya gelen Algan çocukluğundan itibaren sanatın içindeydi. Ortaokulu İstanbul’daki Notre Dame de Sion’da, liseyi Fransa’daki Versay Lisesinde okuyan sanatçı lise öğrenimi devam ederken tanıştığı Beklan Algan ile evlendi. New York’ta eğitimini tamamlamasının ardından İstanbul Şehir Tiyatroları’nın kadrosuna girdi. 1966’da Muhsin Ertuğrul’un istifası üzerine Şehir Tiyatroları’ndan ayrıldı.

Haberin Devamı

Olimpia’da sahneye çıktı

İlk sinema filminde 1964’te rol alan Algan, 1971’de de Paris’in ünlü konser salonu Olimpia’da sahneye çıktı. 1972-79 arası Paris’te yaşayan Algan, burada çeşitli tiyatro oyunlarında rol aldı. 1972’de Yunus Emre’nin 650. yıl dönümü için bir albüm hazırladı.

Gençleri yetiştirdi

Algan, 1980’de Berlin’e giderek sanatsal çalışmalarını burada sürdürdü. 1984 yılında BİLSAK Tiyatro Atölyesi’ni hayata geçiren Algan, 1988 yılında Beklan Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven ile birlikte Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nı (TAL) kurdu ve burada pek çok deneysel projeye imza atarak genç tiyatro oyuncularının eğitimine katkıda bulundu. 1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı yaptı.

Haberin Devamı

Ayla Algan aramızdan ayrıldı

Oyuncu koçluğu yaptı

Sanatçı, sayısız tiyatro oyununun yanı sıra “Seni Seviyorum Rosa”, “Harem Suare”, “O da Beni Seviyor” gibi pek çok filmde ve “Biz Size Aşık Olduk”, “Üzgünüm Leyla”, “Aliye” gibi çeşitli dizilerde rol aldı. Ayrıca “Yaratıcı ve Çağdaş Tiyatro Teknikleri” kursu ile ünlü oyunculara oyuncu koçluğu yaptı. Eşi Beklan Algan’ı 2010 yılında kaybeden Ayla Algan’ın bu evlilikten Sevi adlı bir kızı oldu.

Erdoğan’dan başsağlığı mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayla Algan’ın vefatı nedeniyle sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, çok değerli Ayla Algan Hanımefendi’nin vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Merhumeye Allahtan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi.