Kültür Sanat Ayvalık sinemayla dopdolu

Ayvalık sinemayla dopdolu

11.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Seyir Derneği tarafından düzenlenen, direktörlüğünü Azize Tan’ın üstlendiği Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 16-21 Eylül arasında ilgi çekici yapımları seyirciyle buluşturacak.

Ayvalık sinemayla dopdolu

Bu yıl Cannes’dan Park Chan-wook’un En İyi Yönetmen Ödülü ile döndüğü “Decision to Leave” ile açılacak festivalde David Cronenberg’den “Crimes Of The Future”, Mia Hansen-Løve imzalı “One Fine Morning” gibi iddialı yapımlar var. Festivalde Türkiye’den de “Kerr” (Tayfun Pirselimoğlu)”, “Çilingir Sofrası” (Ali Kemal Güven), “Diyalog” (Ali Tansu Turhan), “Ela ile Hilmi ve Ali” (Ziya Demirel), “Yaban” (Tareq Daoud), “Zuhal” (Nazlı Elif Durlu), “Suna” (Çiğdem Sezgin) ve “Mendirek” (Cem Demirer) gösterilecek. Yakın zamanda kaybettiğimiz isimlere özel bir program da hazırlandı. Erden Kıral anısına “Vicdan”, Cüneyt Arkın anısına “İki Başlı Dev”, Cem Madra anısına “Faces”, Peter Brook anısına “Seven Days… Seven Nights…” gösterilecek.

Haberin Devamı

Ayvalık sinemayla dopdolu

Azize Tan: “Yarışmasız festival bilinçli bir karar”

Yarışmasız bir festival yapmak çok bilinçli bir karar. Festivallerin birbirinden farklılaşması gerektiğine inanıyorum. Yarışmalar her ne kadar sinemacılar için bir teşvik de olsa Ayvalık’ta bizim önceliğimiz, içeriğe dair bir şeyler yapmak. Filmlere dair konuşmak, bazen sormaya çekindiğimiz soruları tartışmak, kırmızı halı ya da şatafatlı törenler yerine sinemacılar ve seyircilerin rahatça bir araya gelebildiği bir ortam yaratmak, herhangi bir rekabet duygusu olmadan birlikte düşünmek ve paylaşmak. Bir yarışmamız olmamasına karşın festivalde bir ödülümüz olacak. 40.000 TL’lik maddi karşılığı olan “Yeni Bir…” başlıklı ödülü, o yıl içinde sinema alanında gösterdiği başarıyla dikkatleri çeken yeni bir yönetmen, oyuncu, senarist, kurgucu, ses tasarımcısı vs. gibi dal ayrımı yapmadan teşvik edilmesi gerektiğini düşündüğümüz genç bir sinemacıya vereceğiz.

Yazarlar