Kültür Sanat Başarı ve ün her zaman ‘mutluluk’ getirmez

Başarı ve ün her zaman ‘mutluluk’ getirmez

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Jim Carrey’den bahsedince aklınıza ne geliyor? Absürt filmler, başarılı bir oyunculuk, tuhaf karakterler ve daha fazlası… Her filminde seyirciye bir şekilde kendini sevdiren ünlü oyuncu en az yarattığı karakterler kadar ilginç bir kitapla karşımıza çıkıyor: “Anılar ve Yanılsamalar”. Kitap için farklı hatta tuhaf denilebilir çünkü bu yarı otobiyografik romanda anlatılanlar ne gerçek ne değil, anlatılan kişi hem Jim Carrey hem de değil…

Başarı ve ün her zaman ‘mutluluk’ getirmez

Melisa Vardal - Kurmaca olaylarla kendi hayatının bir harmanını okurlara sunan Carrey, romanı yazar Dana Vachon ile birlikte kaleme alıyor. Kitap kadar ilginç olan bir diğer şey ise kapaktaki fotoğrafın hikâyesi. Vachon ile birlikte verdiği bir röportajda, 2018 yılının ocak ayında FaceTime üzerinden yaptığı konuşma esnasında çalan balistik füzenin gelişini haber veren alarmı duyduğundaki ifadesini kapak görseli olarak kullanmış. Carrey o andaki ifadesinin ekran görüntüsünü seçişinden bahsederken “Yaşamak için 10 dakikam olduğu söylendikten sonra yüzümün gerçek bir görüntüsü” diyor. Kitapta kurmacayla gerçeklik iç içe geçtiği için Jim Carrey’nin hayatına çok da ulaşamıyor okur. Depresyon, ünlü olma ve onun getirdiği buhranlı ruh hâli ve onun gibi kurmaca ünlü karakterlerle geçen sohbetlerde yaptığı eleştirilere rastlıyoruz. Kitap zaman zaman “dumur” eden olayların gerçekliğini sorgulatıp içinde kıvrandırsa da bazen de yarattığı absürt tablo ile hikâyenin dışına atıyor okuyucuyu. Hiçbir şeyin tam anlamıyla gerçekliğe kavuşmadığı bu diyaloglar aynı Carrey’in oyunculuğu gibi okurda şaşkınlık yaratıyor.

Haberin Devamı

Carrey kitaba Marshall McLuhan’ın “İsim, bir insanın ömür boyu kurtulamadığı, felç edici bir darbedir” diye söze başlıyor. Biz de Carrey’nin bu lanetini anarak bitirelim. Jim Carrey için başarının getirdiği “ün” içinden çıkmaz bir girdap gibi onu dibe çekiyor ya da en azından kitapta böyle anlatıyor. Ve anlıyoruz ki başarısı onun için ömür boyu taşımak zorunda olduğu bir lanete dönüşmüş.