Kültür Sanat Bir adın vardı senin, Tomris Uyar’dı

Bir adın vardı senin, Tomris Uyar’dı

26.11.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

2023’ü Tomris Uyar yılı ilan eden Nilüfer Belediyesi, Necmi Sönmez küratörlüğünde “Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açılan sergi, öyküleri ve çevirileriyle edebiyatta önemli bir yeri olan Uyar’ın ‘üretim süreçlerine’ yoğunlaşıyor. Sergi onun yazı masasını, çalışma ve yaşama mekânını özgün objeleriyle yeniden kurgulayarak izleyicilere Uyar’ın nasıl ürettiği hakkında bilgi veren bir karaktere sahip.

Bir adın vardı senin, Tomris Uyar’dı

Birçok yazarın aksine kendisine ait bir çalışma odası olmayan, evinin salonuna yerleştirdiği yazı masasında çalışan, günlük yaşamını da, dostlarını da bu mekânda ağırlayan Uyar, birbiriyle yakın ilişki içinde olan bir kuşağın üyesi olduğu için dönemin önde gelen şairlerinin, ressamlarının, çevirmenlerinin yakın arkadaşlık ilişkileriyle örmüş oldukları bir ağın içindeydi.

Haberin Devamı

Bir adın vardı senin, Tomris Uyar’dı

Serginin kavramsal çerçevesi bu ağı görünür kılarken Uyar’ın eserlerini yazdığı alandaki objeleri, yazı masasını, koltuklarını ve arkadaşlarının hediyeleriyle oluşturduğu resim koleksiyonunu bir araya getirerek onun yazma süreçlerinde etkin olan görsel imgeleri kapsıyor. Yazarın günümüze dek korunmuş olan özel eşyalarına, koleksiyonuna eşlik eden el yazısı ve kitaplarının ilk baskıları da sergide ön plana çıkan elemanlar arasında yer alıyor. Sergi, 14 Ocak’a kadar açık olacak.