Kültür Sanat Bir ermişin anısına

Bir ermişin anısına

09.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çeken “Elif Ana”, mucizeler yarattığı ve herkese yardım ettiğine inanılan Kahramanmaraşlı Elif Sugan’ın hayatını, dönemin önemli olaylarıyla paralel anlatıyor.

Bir ermişin anısına

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinin köyünde dünyaya gelen Elif Sugan, özellikle Alevi inancı ve kültürü açısından önemli bir figür. İyilik meleği ve bir nevi evliya/ermiş olarak biliniyor. Herkesin yardımına koşuyor, hastalıklara derman oluyor, haksızlığın karşısında duruyor, çocukluğundan beri geleceği önceden görebiliyor. Alevilikte “analık-dedelik” kan bağı ile aktarılsa da Elif Ana o soy ağacından olmamasına rağmen “analık” unvanını alıyor. Vefatından sonra da mezarı ziyaretçi akınına uğruyor, adaklar adanıyor.

Haberin Devamı

1908’de doğan ve 1991’de vefat eden Elif Ana’nın yaşam öyküsü, Semir Aslanyürek ve Kazım Öz’ün yönetmenliğinde perdeye geliyor. Elif Ana’yı Aliye Uzunatağan’ın canlandırdığı filmde Necmettin Çobanoğlu, Orhan Aydın, İlyas Salman, Ali Sürmeli, Sermiyan Midyat, Cezmi Baskın, Füsun Demirel, Cansu Fırıncı, Rıza Sönmez gibi sevilen isimler rol alıyor.

Filmde Elif Ana’nın hayatı, tarihimizdeki önemli olaylar ve kişilerle koşut anlatılıyor. Birinci Dünya Savaşı ve ertesinde Anadolu’nun işgal yıllarından başlayarak Mustafa Kemal Atatürk’ten Bülent Ecevit’e, tarihi karakterler ve Maraş Katliamı da yer alıyor filmde.

Her Şey Dahil

Bir ermişin anısına

Film, farklı donörlerden dünyaya gelmiş üç kardeş Faruk, Ayhan ve Kasım’ın hikâyesini anlatıyor. Dedelerinden kalan mirasla bâkir bir Ege koyunun tapusunu almaya çok yaklaşan kardeşler, ödenmesi gereken son iki taksiti denkleştirmek için koyda bir tatil köyü açmaya karar verir. Kardeşler bu proje için seferber olurken, doğal bir tatilin hayalini kuran müşteriler koya geldiklerinde hiçbir şeyin vadedildiği gibi olmadığını görünce ortalık karışır. Hakan Eser’in yönettiği filmin başrollerini Gürgen Öz ve Gonca Vuslateri paylaşıyor.

Haberin Devamı

Sil Baştan Kaynanam

Bir ermişin anısına

Sundance Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan “Can”dan beri sinemada hatırda kalır bir projesini izleyemediğimiz Raşit Çelikezer; oyuncu kadrosu Zeynep Eronat, Algı Eke, Asuman Dabak ve Alper Saldıran’dan kurulu komedi filmi ile karşımızda. “Bir Sivas Komedisi” olarak nitelendirilen “Sil Baştan Kaynanam” iyi huylu bir gelinken, hafızasını kaybetmesiyle bir canavara dönüşen ve kaynana zulmünden kurtulmaya çalışan Ceylan (Algı Eke) ile annesiyle eşinin arasını bulmaya çalışırken ikisi tarafından da ezilen Ünal’ın (Alper Saldıran) serüvenini anlatıyor.