Kültür Sanat Bu filmleri mutlaka seyredin

Bu filmleri mutlaka seyredin

24.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sinema Yazarları Derneği’nin Atlas Sineması’nda eylül ayı boyunca izleyiciyle buluşacak seçkisinde yakın dönemin dikkat çeken filmleri yer alıyor

Bu filmleri mutlaka seyredin

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - İstanbul Sinema Müzesi, Tarihi Atlas Sineması ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) işbirliğiyle eylül ayı boyunca bir seçki sinemaseverlerle buluşacak.  SİYAD tarafından hazırlanan seçkide farklı ekollerden dünyanın önemli yönetmenlerinin filmleri yer alıyor. Filmleri vizyonda seyredemeyen izleyicilere hitap eden seçkide Jérémy Clapin’in Cannes Film Festivali’nin Eleştirmenler Haftası bölümünden büyük ödülle dönerek bunu başaran ilk animasyon olan “Jai Perdu Mon Corps / Bedenimi Kaybettim” yer alıyor.

Haberin Devamı

Seçki kapsamında Taika Waititi’nin, Christine Leunens’in “Gökyüzü Hapsi” adlı kitabından uyarladığı “Jojo Rabbit / Tavşan Rabbit” de izleyiciyle buluşacak. Film, İkinci Dünya Savaşı sırasında geçiyor ve bir çocuğa odaklanıyor.

Cesar Diaz’ın 72. Cannes Film Festivali’nde Eleştirmenler Haftası’nda En İyi İlk Film ve En İyi Film ödüllerini kazanan Guetemala’daki iç savaştaki kayıplara odaklanan “Nuestras Madres / Annelerimiz”i de gösterilecek diğer bir film.

Filistinli yönetmen Elia Suleiman’ın hem yönetip hem başrolünde yer aldığı mizah dolu kişisel hikâyesi “It Must Be Heaven / Burası Cennet Olmalı”sı da sinemaseverlerle buluşacak. Film, ana vatanından ayrılan bir adamın yaşadığı yabancılaşmaya mizahi bir yerden bakıyor.

Haberin Devamı

Banliyölerdeki gerilim

Yönetmenlik koltuğunda Juliano Dornelles ve Kleber Mendonça Filho’nun oturduğu ve Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan “Bacarau” ise B tipi filmlere yakın duran ve distopya. Brezilya yapımı film, saldırı altındaki bir kasabanın direniş hikâyesini anlatıyor. Usta yönetmen Roy Andersson’un Binbir Gece Masalları’ndan ilham aldığı “Om detoändliga / Sonsuzluk Üzerine” adlı filmi gösterilecek diğer bir yapım. Film, İsveçli sinemacının varoluş hallerini çeşitli sahnelerle anlattığı bir yapım. Geçen yılın Akademi Ödülleri’ne hem En İyi Uluslararası Film hem de En İyi Belgesel dalında aday olan ve Ljubomir Stefanov ve Tamara Kotevska imzalı “Honeyland / Bal Ülkesi” de seçki kapsamında gösterilecek. Belgesel, Makedonya’da bir köyde yaşlı annesiyle yaşayan Hatice’nin doğayla ve yalnızlıkla ilişkisini ustalıkla gösteriyor.

SİYAD Seçkisi’nde yönetmen Ladj Ly’in Paris banliyösündeki günlük yaşama mercek tuttuğu ve Cannes’da Altın Palmiye adayı olan “Les Miserables / Sefiller” de yer alıyor. Fransa yapımı film, izleyicisini banliyölerdeki gerilime hareketli bir sinema diliyle tanıklık etmeye davet ediyor.