Kültür Sanat Buram buram kitap kokusu

Buram buram kitap kokusu

28.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şehrin dört bir yanında açılan yeni nesil kütüphaneler İstanbul’un bir edebiyat kenti olduğunu hatırlatır nitelikte. Bu kütüphanelerin yerel yönetimler tarafından kamuya sunulması ise kültür sanat politikaları adına önemli bir gösterge …

Buram buram kitap kokusu

Seray Şahinler - Bir şehrin en önemli atar damarlarından biridir şehir kütüphaneleri, o şehir hele ki İstanbul ise! Birçok romana, öyküye ilham olmuş, edebiyatla en entegre şehirlerden İstanbul birbirinden güzel kütüphanelere sahip… Atatürk Kitaplığı, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi gibi tarihi mekânlar, dokuları ve zengin arşiviyle öğrencilerin, araştırmacıların, yazarların ve kitapseverlerin vazgeçilmez yerlerinden… Bu büyük ölçekli ve eşsiz atmosferli yerlere şimdi Avcılar’dan Kadıköy’e kadar uzanan yeni nesil kütüphaneler eşlik ediyor. Son zamanlarda şehirde bir kütüphane hareketliliği yaşanıyor desek yeri… Sanat kitaplıklarından öğrenci kütüphanelerine kadar pek çok yer, günün her saati uğradığı ziyaretçi akınıyla İstanbul’un bir edebiyat kenti olduğunu hatırlatır nitelikte. Bu kütüphanelerin yerel yönetimler tarafından kamuya sunulması ise kültür sanat politikaları adına önemli bir gösterge. İşte şehrin çiçeği burnunda yeni kütüphaneleri…

Haberin Devamı

Kazlıçeşme’de sanat var

Geçtiğimiz haftalarda Zeytinburnu Belediyesi’ne ait Kazlıçeşme Sanat’ta gerçekleşen Hüsamettin Koçan Gelec(n)eğin Şifreleri” sergisini gezerek ziyaret etme fırsatı bulduğum Sanat Kütüphanesi, özel tasarımıyla, atmosferiyle ve kitap külliyatıyla dört başı mamur bir sanat kütüphanesi. Dünyadaki en prestijli sanat yayınlarını bünyesine katan kütüphane, resim, grafik, fotoğraf, heykel, mimarlık, tasarım, sinema, tiyatro, müzik dallarında 10 binden fazla Türkçe ve yabancı dilde kitaba sahip. Özellikle Taschen yayınlarını arayıp da bulamayanlar Kazlıçeşme’ye mutlaka uğramalı. Aynı zamanda sinema ve müzik kitapları yelpazesi de yeni bir “sahne yaratıyor.” Kütüphanenin ortasında yer alan piyano ise sezon boyu gerçekleşecek dinletilerle mekânın ruhuna lezzet katacak. Mart ayında kapılarını açan kütüphaneden sanat dalında lisansüstü çalışma yapanlar, öğretim elemanları, yazarlar, sanatçılar, kurum uzmanları ve güncel basın kartı sahibi gazeteciler yararlanabilir.

Haberin Devamı

Eyüboğlu’nun anısına

Yeni cumhuriyetin kültür ve sanat alanındaki mimarlarından Sabahattin Eyüboğlu’nun adı geçen ay açılan Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi’nde kitaplarla yaşatılmaya devam ediyor. Kendisi de bir yazar olan; Hasan Âli Yücel yönetimindeki Tercüme Bürosu’nda yüzlerce klasiğin Türkçeye kazandırılmasına öncülük eden Sabahattin Eyüboğlu anısına İBB tarafından Avcılar’da açılan Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi, 150 kişilik kapasitesiyle hizmet veriyor. Tarih, edebiyat, siyaset bilimi, felsefe, araştırma-inceleme, sanat, teknoloji, kültürel miras, mimarlık, tasarım, çocuk kitapları, süreli yayınlar gibi türlerden 10 bin kitap var. Kütüphaneye kimlik kartınızla başvurup bu zengin seçkiden yararlanabilirsiniz. Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi yıl boyunca edebiyat, tiyatro, resim, müzik ve sanat, senaryo, karikatür ve illüstrasyon atölyelerine de ev sahipliği yapacak.

Yeni açılan kütüphaneler arasında bir öğrenci kütüphanesi de dikkat çekiyor. “Türkiye’nin en büyük üniversite kütüphanesi” olarak nitelendirilen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi geçtiğimiz hafta kapılarını açtı. Aynı anda üç bin kişiye hizmet verebilen ve bir milyon cilt basılı kitap alabilecek kapasiteye sahip kütüphaneden sadece öğrenciler değil tüm İstanbullular yararlanabilecek.

Haberin Devamı

Sırada Bahariye Matbaası var

Yeni kütüphanelerin yolda olduğu müjdesini de verelim… Beyoğlu’ndaki eski Bahriye Matbaası restore edilerek bir kütüphaneye dönüştürülecek. Kasımpaşa’nın merkezinde, tarihi Turabibaba Kütüphanesi’nin yanında bulunan eski Bahriye Matbaası bir dönem askeri mahkeme olarak da kullanılmıştı. Askeri mahkemelerin kapatılmasıyla birlikte fonksiyonunu kaybeden yapı, Beyoğlu Belediyesi tarafından başlatılan çalışmayla yeniden hayata döndürülüyor. Restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılan yapı, Beyoğlu Belediyesi tarafından hizmete sunulacak. 500 kişilik kapasiteye sahip olacak tarihi bina aynı zamanda gençler için sergi ve söyleşi salonlarıyla hizmet verecek.