Kültür Sanat Çocuk kral, İstanbul’da

Çocuk kral, İstanbul’da

13.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

3300 yıl önce henüz dokuz yaşında Mısır tahtına geçen firavun Tutankhamun; trajik yaşam öyküsü, ünlü ölüm maskesi, tabutu da dahil tümü som altından paha biçilemeyen eşyaları ve çözülemeyen gizemleriyle her yaştan milyonlarca insanın ilgisini çekiyor.

Çocuk kral, İstanbul’da

Çocuk firavun üzerine pek çok belgesel çekildi, kitaplar yayımlandı. Bu konuda önemli bir sergi İstanbullularla buluşuyor. 60 yıldan uzun bir süredir dünyanın önemli metropollerini dolaşan ve 40 milyondan fazla ziyaretçiyle rekorlar kıran “Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri Sergisi”, hazinenin Mısır’daki Krallar Vadisi’nde keşfedilişinin 100. yıl dönümünde ilk kez Türkiye’de UNIQ Expo İstanbul’da tarih, kültür ve sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Haberin Devamı

Sergide, Tutankhamun’un hazinesinden seçilen 409 eserin birebir replikaları bulunuyor. Bunlar arasında değerli taşlarla süslenmiş dünyaca ünlü altın ölüm maskesi, üzerinde Mısır tanrıçaları İsis, Nephthys, Neith ve Selket tasvirlerinin bulunduğu tabut, tabutun içindeki mumya, altınla yaldızlanmış ahşaptan yapılmış yatak, savaş arabası, Tutankhamun’un eşi Kraliçe Ankhesenamun ile aşkını tasvir eden altın tahtı, çocuk kralı su aygırı avlarken tasvir eden heykeller, çeşitli mobilyalar, at arabası, ok ve yay gibi silahlar, Anadolu’ya düşen bir meteordaki demirden yapıldığı için “uzaydan gelen hançer” olarak adlandırılan silahı gibi ilginç eserler yer alıyor. Tutankhamun’un genç yaşta ölümünde de rol oynadığı ifade edilen genetik kusurlardan biri onun bir ayağının aksamasına neden oluyordu. O nedenle mezarında bulunan bastonlarından örnekler de sergide mevcut. Biletleri Biletix ve Mobilet üzerinden alınabilen sergi, mart sonuna kadar ziyaret edilebilir.