Kültür Sanat Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

04.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Theodora Sevgi Doktorları yararına düzenlenen “Gülmekten daha fazlası” başlıklı sergide hastanede yatan arkadaşlarına/kardeşlerine destek veren çocukların İstanbul fotoğrafları yer alıyor.

Çocuklardan anlamlı destek

 

EFNAN ATMACA- Çocuklardan çocuklara anlamlı bir armağan var. Hastanelerde tedavi gören çocukları, kısa da olsa sıkıcı hastane ortamından koparıp renkli bir hayal dünyasına doğru yolculuğa çıkaran Theodora Sevgi Doktorları’nı anlatan “Gülmekten daha fazlası” adlı sergi 6 Aralık’ta Galeri/Miz’de açılıyor. “Gülmekten daha fazlası”nda Coşkun Aral, Ercan Arslan, İzzet Keribar ve aynı zamanda serginin danışmanlığını üstlenen Tania Sisa’nın fotoğrafları yer alıyor. Asıl sürpriz, çektikleri İstanbul fotoğraflarıyla hastanede yatan arkadaşlarına/kardeşlerine destek veren çocuklar. Bu projenin mimarı ise Ercan Arslan.

Haberin Devamı

Rota Sirkeci-Karaköy

Arslan birbirini tanımayan aynı yaş grubundan çocukları hem onlara fotoğraf çekmeyi sevdirmek hem yaşadıkları şehri tanıtmak hem de deneyimlerini paylaşmak için bir araya getirdi. İlk durak Sirkeci-Karaköy hattı oldu. İlk buluşmada çocuklar önce Theodora Sevgi Doktorları’yla tanıştılar. Sonra Arslan onlara kısa bir fotoğrafa giriş dersi verdi. Ama asıl ders şehrin sokaklarındaydı. Çocukları peşine taktı ve onlara dünyaya bakışlarını kendi objektiflerinden nasıl yansıtabileceklerini gösterdi. Mısır Çarşısı, Yeni Camii’nin güvercinleri, Galata Köprüsü üzerindeki balıkçılar, Karaköy’ün henüz keşfedilmemiş sokakları rotaları oldu. Arslan ısrarla yaşadıkları şehri tanımaları gerektiğini anlattı geleceğin fotoğrafçılarına. Ve bu şehri paylaştıkları insanlarla tanışmalarını... Özellikle de varlıklarıyla sokaklara renk katan esnaflarla! Çocuklar fotoğraf çektikleri insanlardan izin almayı, onlarla konuşabilmeyi ve çevrelerine farklı bakabilmeyi öğrendiler bu derste. Tektipleştiklerinden yakınılan çocuklara hepsinin bakışının özel olduğunu gösterdi Arslan. Her karede koştular çocuklar usta fotoğrafçının yanına, takdir beklediler. Ama elbette yılların deneyimi hemen sıvazlamadı omuzları, zorladı onları.

Haberin Devamı

Balat-Fener sokakları

İkinci durak ise Balat-Fener sokakları oldu. Bulgar Kilisesi’nden başlayan rota Arslan’ın keşif noktalarında devam etti. Az da olsa deneyim kazanmış çocuklar için bu ara sokaklar yepyeni maceralarla, yepyeni renklerle doluydu. Cumbadan bakan semt sakinleri, rengârenk Balat evleri, duvar resimleri bir başka tanışma yaşattı onlara. Arslan yine püf noktalarını verdi, fotoğraf çekerken dikkat etmeleri gerekenleri anlattı. Hepsinin fotoğraflarına tek tek baktı, her birini hiç yorulmadan yönlendirdi. Onlara fotoğraflarını çektikleri insanlarla nasıl iletişim kurmaları gerektiğini öğretti. Tüm bunları uygulamalı olarak yaptı ve günün sonunda çocukları belki de bir daha vazgeçmeyecekleri bir hobiyle tanıştırmış oldu. Her iki günde de ısrarla sağlık ve güvenlikten önemli bir şey olmadığının altını ısrarla çizdi. Bu hevesli çocukların o iki günde çektiği fotoğraflardan Arslan’ın seçtikleri işte bu sergide bir araya geliyor. Onlar bu sayede hem Theodora Sevgi Doktorları’yla tanıştılar hem de yaşadıkları şehirle. Kim miydi bu çocuklar? Ahmet A. Avcı, Arda Türk, Berk İpekoğlu, Duru İpekoğlu, Emir H. Aydın, Eymen Çavuş, Furkan A. Dursun, Haydar A. Coşkun, Maya Sıtkı, Mert Civan, Mervan S. Dursun, Mete A. Çavuş, Basri P. Saylağ, Utkan Kaner ve Yaman Saylağ. “Gülmekten daha fazlası” adlı sergi 12 Aralık’a kadar devam edecek. Tüm çocuklar gülsün, asla yalnız kalmayacaklarını ve desteğinizin yanlarında olduğunu hissetsinler isterseniz sergiyi mutlaka ziyaret edin.

Haberin Devamı

Kahkaha ve neşe dağıtıyorlar

“Theodora Sevgi Doktorları”, İsviçre’de 1993 yılında kurulan “Fondation Theodora” Vakfı’nın Türkiye projesi. Fondation Theodora, 1993 yılında André ve Jan Poulie kardeşler tarafından onlara her zaman sevgisini ve neşesini sunmuş olan annelerinin anısına kurulmuş ve dünyada kuruluşundan bu yana, hastane ve uzmanlaşmış kurumlarda uzun süreli yatmak zorunda kalan çocukların acısını onları gülümseterek hafifletme hedefini üstlenmiş bir vakıf. Halihazırda yedi ülkede faaliyet gösteren ve her yıl binlerce çocuğa kahkaha ve neşe armağan eden Theodora Sevgi Doktorları, 1998 yılından beri İstanbul ve Ankara’da toplam dokuz hastanede çocuk ziyaretlerini sürdürüyor. Sevgi Doktorları Türkiye’de çalışmalarını Theodora Çocuk Hizmetleri Derneği çatısı altında gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek

Çocuklardan anlamlı destek