Kültür Sanat Cumhuriyet’in 100 yılının hikâyesi

Cumhuriyet’in 100 yılının hikâyesi

09.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin köklü sanat kurumu olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yeni konser sezonuna ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’na Özel Açılış Konseri ile başladı.

Cumhuriyet’in 100 yılının hikâyesi

BARAN DANIŞ- Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü olan şef Cemi’i Can Deliorman yönetiminde 6 Ekim günü CSO Ada Ankara’da gerçekleştirilen konserde, CSO sahnesini Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Görkem Ezgi Yıldırım, Şef Burak Onur Erdem yönetimindeki Ankara Devlet Çoksesli Korosu ve çocuk solistler ile paylaştı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in 100. yılı olması sebebiyle bu konser sezonunun kendileri için çok büyük manevi anlam taşıdığını belirten şef Deliorman, Cumhuriyet’in ilk ve en köklü sanat kurumu olarak CSO ve Cumhuriyet’in birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayarak konser programını tamamen Türk bestecilerine ayırdıklarını söyledi: “Cumhuriyet’in bize armağanı olan çok güçlü bir bestecilik geleneğimiz var. Bugünkü programda Cumhuriyet’in de tarihine atfen ilk kuşak bestecilerimizden günümüz bestecilerine kadar geniş bir seçki hazırladık. Aynı zamanda 100. yıl için yazılmış olan eserler de repertuvarımızda. Cumhurbaşkanlığımızın düzenlediği marş yarışmasının birincisi olan söz ve bestesi İlker Kömürcü’ye, orkestrasyon ve düzenlemesi Yusuf Yalçın’a ait ‘100. Yıl Marşı’nın yanı sıra ‘Sinan’ operasının bestecisi duayen Hasan Uçarsu’nun yazmış olduğu ‘100. Yıl Türküsü’ ve genç kuşak bestecilerimizden Utar Artun’un bestelediği ‘100. Yıl Marşı da programda yer aldı. Geçmişten günümüze Cumhuriyet’i anlatan bir içerik oluşturduk.”

Haberin Devamı

Son derece coşkulu bir dinleyici kitlesinin takip ettiği konserde 100. yıla özel eserlerle birlikte Hasan Ferit Alnar, Ferit Tüzün, Ahmed Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Can Atilla, İlhan Çınar, Muammer Sun’un eserleri de seslendirildi.

Yeni sezonda 106 farklı etkinlik

CSO, 2023-2024 sezonunda 106 farklı etkinlik ile sanatseverle buluşacak. CSO’nun Türkiye’nin en üretken müzik kurumu olduğunu söyleyen Cemi’i Can Deliorman yeni sezona dair ipuçlarını paylaştı. Deliorman “Geçen sezon 120’ye yakın konser verdik. Bu astronomik bir sayı. Orkestranın çok farklı etkinlikleri var. Periyodik konserlerimiz cuma akşamları oluyor. Bunun dışında aile konserlerimiz, çocuk konserlerimiz ve gençlere yönelik konserlerimizin yanı sıra yeni başlayacak ‘Mavi Salon Konserleri’ serisinde, oda müziği kültürünü yaygınlaştırmak adına oda müziği repertuvarından örnekler sunulacak. Çok farklı içerikler var.” diyerek Ankara dinleyicisinin ilgisinden memnun olduklarını belirtti.

Her yıl dünyanın çeşitli orkestralarındaki üst düzey şef ve solistlerin düzenli olarak davet edildiği sezon programında bu yıl Valery Gergiev, Reinhard Goebel, Terje Mikkelsen, Bas Wiegers, Ari Rasilianen, Matthew Coorey, Jacek Kaspsky, Olari Elts, Ilyich Rivas, Michael Wendeberg, Andrea Solinas, Erkki Lasonpalo, Victor Aviat, gibi dünyaca ünlü isimler Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı konuk şef olarak yönetecek.

Haberin Devamı

CSO’nun yeni sezonu 200 yıllık bir tarihe sahip olan şef Valery Gergiev yönetimindeki Mariinsky Orkestrası’nın 10 Ekim’de CSO ile düzenleyeceği ortak konserle sürecek. CSO Ada Ankara’da gerçekleşecek konserde iki tarihi orkestra beraber çalarak Dmitri Shostakovich’in 7 numaralı Senfonisi “Leningrad”ı seslendirecek.