Kültür Sanat Doğayı yaşat ki insan yaşasın

Doğayı yaşat ki insan yaşasın

18.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Engin Altan Düzyatan, yeni belgeseli “Sen De Fark Et”te dünyada plastik ve mikroplastik kirliliğinin yol açtığı sorunlara dikkat çekiyor.

Doğayı yaşat ki insan yaşasın

Seray Şahinler - Çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri kuşkusuz ki mikroplastik atıklar… Günlük hayatımızda çokça kullandığımız plastiklerin dönüşümü konusundaki bilinç, dünya genelinde yeterli seviyede değil. European Environment Agency, geçtiğimiz aylarda okyanusların tabanında 14 milyon tondan fazla mikroplastik biriktiğini duyurmuştu. Sayı günden güne artıyor. Oyuncu Engin Altan Düzyatan, dünyada plastik ve mikroplastik kirliliğinin yol açtığı sorunlara farkındalık yaratmak için “Sen De Fark Et” adlı belgesele imza attı. Belgesel, altı farklı ülkede plastik atıkların yolculuğunu, çevreye etkilerini takip ederek gelinen noktayı gözler önüne seriyor ve dünyaya harekete geçmek için çağrı yapıyor. İlk gösterimi aralıkta, Dubai’deki 28. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda yapılan filmin Türkiye prömiyeri, Feriye Sineması’nda gerçekleşti. Basın toplantısında konuşan Düzyatan “Önceki belgeselimizde dezavantajlı toplumların temiz suya ulaşmasını işlemiştik. Bu belgeselde ise modern toplumlar olarak suya nasıl davranıyoruz, nasıl bir ilişkimiz var diye yola çıktık. Temiz su kaynaklarımızı mikroplastiklerle ve çeşitli yollarla, hızla kirlettiğimizi gördük” dedi. 

Haberin Devamı

Doğayı yaşat ki insan yaşasın

Üç bölümden oluşan 90 dakikalık belgesel; İngiltere, Tayland, Malezya, Filipinler ve Japonya’da çekilmiş. Düzyatan, bu ülkelerde bilim insanları, araştırmacılar, çevre gönüllüleri ve atıklardan en ağır şekilde etkilenen yerel halklarla görüşmüş. Görüntülerin büyük bölümü mikroplastiklerin varacağı boyutun sinyallerini ‘korkutucu’ şekilde ortaya koyuyor. Mikroplastiklerden en çok Uzak Doğu Asya’daki bölgelerin etkilendiğini görüyoruz. Hatta bazı yerleşim yerlerinde, yıllarca biriken çöp yığınlarının yeni bir kara parçası oluşturduğuna şahit oluyoruz. Yine belgeselden öğrendiğimize göre dünyada üretilen plastiğin yüzde 20’si doğrudan okyanuslara boşaltılıyor. Atıklardan etkilenen bazı toplumların geri dönüşüm kampanyalar ile nasıl temizlendiğini, bu bilincin yeşermesiyle, doğanın kendini nasıl tazeleyebileceğini hatırlatıyor. 

Haberin Devamı

SKD Türkiye iş birliğinde hayata geçirilen, SOCAR Türkiye’nin ana sponsorluğunu üstlendiği projede, DenizBank da destekçi olarak yer alıyor. Yeni gösterim yeri ve tarihi henüz belli olmasa da belgeselin yolculuğu devam edecek.