Kültür Sanat Dünya Tiyatro Gününüz kutlu olsun: ‘Sanat barıştır’

Dünya Tiyatro Gününüz kutlu olsun: ‘Sanat barıştır’

27.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ve dünyada coşkuyla kutlanan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nün bu yılki bildirisini Nobel’in son sahibi İsveçli yazar Jon Fosse kaleme aldı. Bildiri, Doç. Dr. Esla Dicle tarafından Türkçeye çevrildi.

Dünya Tiyatro Gününüz kutlu olsun: ‘Sanat barıştır’

Sanat, iyi sanat, biricik olanla evrensel olanı birleştirmeyi mükemmelce başarır” diyen Fosse, “Sanat diller, coğrafi bölgeler ve ülkeler arasındaki sınırları aşar. Sadece herkesin bireysel niteliklerini değil, aynı zamanda, başka bir anlamda, her insan grubunun, örneğin her ulusun bireysel özelliklerini de bir araya getirir. Sanat bunu farklılıkları eşitleyerek ve her şeyi aynılaştırarak değil, tam tersine bize bizden farklı olanı, bize yabancı olanı göstererek yapar. Savaş ve sanat birbirine karşıttır, savaş ve barış birbirine karşıttır, bu kadar basit. Sanat barıştırır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi’ni ise Tamer Levent yazdı. Levent “Geleceği düşünebilme deneyimleri paylaşmalıyız. Kötü, çirkin ve yanlış ile iyi, güzel ve doğruyu sorgulayabilmek gerçekliğinde yapay zekâdan geri kalmamalıyız. Çünkü dün olduğu gibi, bugün de ‘Bütün dünya bir sahnedir’. Kadın erkek bütün insanlar da onun aktör ve aktrisleridir” dedi.