Kültür Sanat Edebiyat ödüllerinde kadının adı var…

Edebiyat ödüllerinde kadının adı var…

13.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sait Faik, Tanpınar, Fakir Baykurt ve Duygu Asena gibi önemli yazarların anısına düzenlenen edebiyat ödüllerine bu yıl kadın yazarlar damga vurdu

Edebiyat ödüllerinde kadının adı var…

Seray ŞAHİNLER - Sait Faik, Duygu Asena, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fakir Baykurt gibi yazarların anısını yaşatmak için dağıtılan ödüller sahiplerini buldu. Ödüllerin bu yıl daha özel bir anlamı var! Zira ödüllerin hemen hepsinde kadın yazarların imzasını görüyoruz. Sait Faik Abasıyanık anısına düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’yla sahibi Şermin Yaşar oldu. Yaşar, “Deli Tarla” kitabıyla ödüle değer görüldü.

Haberin Devamı

Duygu Asena anısına Doğan Kitap’ın düzenlediği Duygu Asena-Kadının Hâlâ Adı Yok Roman Ödülü ise “Ev” romanıyla Nermin Yıldırım’a verildi. Hikâyelerini kişisel ve toplumsal bellek ekseninde kuran yazar “Edebiyatı ve kız kardeşliği kendine ev bellemiş biri olarak” ödülün maddi gelirini Mor Çatı Vakfı’na bağışladı.

Öte yandan kamu kurumlarının dağıttığı ödüllerde de kadın yazarların ağırlıkta olduğuna tanık olduk. Sarıyer Belediyesi’nin düzenlediği Fakir Baykurt Öykü Ödülü, kitap kategorisinde yine iki kadın yazara verildi. Ayşegül Bayar Kaya, Öteki Yayınevi’nden çıkan “Gece On İki Sancıları” ile; Gül Ersoy ise Doğan Kitap tarafından yayımlanan “Sen Kimseyi Sevemezsin” ile ödülün sahibi oldu. Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Tanpınar Edebiyat Ödülü ise “Kanbur” romanıyla Zonguldak’ta yaşayan Esra Kâhya’ya verildi. 2021’in ilk yarısındaki ödüllerin kadın yazarlarla taçlandığı aşikâr. Yıl sonuna kadar dağıtılması plananan ödülleri şimdiden heyecanla beklediğimizi ekleyelim.