Kültür Sanat Eski ama yepyeni...

Eski ama yepyeni...

25.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Sounds From The Verve Hi - Fi" adını taşıyan 15 parçalık albüm, şu sıralar raflarda görüp alabileceğiniz en rafine toplamalardan biri.

Eski ama yepyeni...

Eski ama yepyeni...

"Sounds From The Verve Hi - Fi" adını taşıyan 15 parçalık albüm, şu sıralar raflarda görüp alabileceğiniz en rafine toplamalardan biri.

NOYAN AYAN

Eski ama yepyeni...
Samimi caz severlerin yarım yüzyıla yakın süredir görüp de atlamadıkları bir etiket ‘Verve’. Thievery Corporation ise hepi topu beş yıldır DJ setleri ve remixleriyle müzik sahnesinde arzı endam eden Washington kökenli bir ikili. Çağdaş dans müziğinin gocunmadan eskiye rağbet yağdırdığı son zamanlarda Verve ile Thievery Corporation’ın buluştukları yer de bossa nova ve samba gibi Brezilya ritmlerine dayanan latin caz. Rob Garza ve Eric Hilton, büyüyüp serpildikleri yıllar boyunca kendilerini latin ve ‘acid’ caza kilitleyen Verve Records’a saygılarını sunma fırsatı buldukları için ne kadar kabarsalar haklılar. Ayrıca sonuç da hiç fena değil.
Mix ve remix malzemelerini sıkça 60’ların popüler caz nağmelerinden seçen Garza ve Hilton, Verve için seçki hazırlama ayrıcalığı tanındığında paniğe kapılıp çizgilerinden sapma hatası yapmamışlar. Yavaş ritimli, oldukça dinlendirici ama iç gıcıklayıcı olmayı sürdürüyorlar. Vazgeçmedikleri buğulu bossa nova vokali hemen girişte, Stan Getz ve Luiz Bonfa’nın "Menina Flor" isimli parçasında karşımıza çıkıyor. Vokalin sahibi, Garza ve Hilton’un en favori şarkıcılarından Maria Toledo. Latin pop cazının klasik isimlerinden Sergio Mendes’in Thievery setlerinde bolca yer alan Jorge Ben bestesi "Chove Chuva", acid cazın atalarından Wes Montgomery’nin Jimmy Smith ile birlikte kotardığı "Road Song" ve gitar yerine sitarı kuşanan Richie Havens’ın "Something Else Again" adlı mistik denemesinden sonra albümün en hoş sürprizi geliyor. Bossa nova’nın kraliçesi Astrud Gilberto, pek az kopyası bulunan bir ‘cover’la bizi şaşırtıyor. The Doors’un "Light My Fire"ı Gilberto’nun aksanlı İngilizcesi ve kısık, peltek vokaliyle bir tuhaf ve hoş olmuş. Thievery Corporation’ın DJ setleri için bol bol ‘sample’ ödünç aldıkları başka Verve kahramanları da mevcut CD’de: Lalo Schifrin, Cal Tjader, Kenyon Hopkins, Elis Regina, Walter Wanderley, The Jazz Renegades vs.
"Sound From The Verve Hi - Fi", zenginleştirilmiş kayıt kalitesiyle mükemmel bir dinleme keyfi veren, Verve Records’ın ‘best of’u olmaktan ziyade Thievery formülünün bileşenlerini ifşa eden ‘kaliteli’ bir arşiv çalışması. Eskinin ne kadar da ‘yeni’ durabildiğini bir kez daha idrak edip şaşıracaksınız.

"Sounds From
The Verve Hi - Fi
Compiled By Thievery Corporation
Verve

Universal Music






KÜLTÜR & SANAT