Kültür Sanat Evlilik aşkı öldürür mü?

Evlilik aşkı öldürür mü?

17.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

“Evlilikten Sahneler”, 21 Ekim’de prömiyer yapmaya hazırlanırken biz de hikâyesini evliliğin getirdiği sorgulamalar üzerine kuran son dönemin dikkat çeken oyunlarının perdesini araladık

Evlilik aşkı öldürür mü

Seyhan Akıncı - İyi günde kötü günde, hastalıkta sağlıkta bir ömür boyu! Sahi, kendimizi sevmediğimiz zamanların dahi olduğunu düşününce fazla iddialı gelmiyor mu kulağa? Tüm iddiasına rağmen dünya “evet” demeye devam ederken kimileri de Julia Roberts’ın “Kaçak Gelin”de yaptığı gibi son anda koşarak uzaklaşıyor evlilik fikrinden. Bunca zor olunca kitaplar, filmler ve tiyatro metinleri her zaman başka bir yerden söyleyecek söz buluyor evlilik hakkında. Ingmar Bergman’ın 1973 tarihli unutulmaz filmi “Bir Evlilikten Manzaralar” tam da o iddiayı ve mümkün olup olmadığını mesele eder: İki insan ömür boyu bir arada yaşayabilir mi? Bergman’ın kült filmi Versus Tiyatro ve Zorlu PSM iş birliğiyle tiyatro sahnesine taşınıyor. 21 Ekim’de prömiyeri gerçekleşecek “Evlilikten Sahneler” ödüllü oyuncu ve yönetmen Kayhan Berkin’in rejisiyle sahnelenecek. Aile nedir? Aşk nedir? sorularına yanıt arayacak çifte ise Ece Dizdar ve Öner Erkan hayat veriyor. Oyun, Bergman’ın ardıllarını etkileyen filminden uyarlandığı için şimdiden merak uyandırıyor. Diğer yandan sahne epeydir evliliğin!

Haberin Devamı

Bir şarkı daha?

Moda Sahnesi’nde pandemiden kısa bir süre önce sahnelenmeye başlayan “Yeni Bir Şarkı”, Caner Cindoruk ve Melis Birkan’ı bir araya getirmişti. Kemal Aydoğan’ın yönettiği oyun Marguerite Duras’nın uzun bir evlilikten sonra ayrılan bir çiftin dört yıl aradan sonra bir araya gelip yaşadıklarını gözden geçirmesini konu edinen ve modern klasikler arasına giren eserine dayanıyor. Hakan Yılmaz ve Ebru Cündübeyoğlu’nu izlediğimiz “Ölü’n Bizi Ayırana Dek” de yine evliliği mesele edenen metinlerden. Oyun boşanmaya karar vermiş bir çiftin boşanmadan bir gün önce kendileri için düzenlenen bir kutlama partisinin ardından şekilleniyor. Parti sabahı sonrası uyandıklarında gördükleri ceset karşısında evliliklerinin nasıl bu noktaya geldiği sorularına katil kim sorusu da ekleniyor.

Haberin Devamı

Doğru insan mı?

Dünyada milyarlarca insan arasında ruh eşine arka sokakta ya da toplamda 10 kişiden oluşan ofiste rastlamak bir parça gerçeküstü geliyor. Hal böyle olunca düğün yaklaştıkça acaba doğru insan mı sorusu zihnimizde daha hızlı ritimlerle dans etmeye başlar. “SUİT: Düğün Dündü Bugün Bugün” oyunu merkezine doğru insan sorusunu alarak yol alıyor. Bir otelin suit odasında yeni hayatlarına “merhaba” demeye hazırlanan genç çiftin “doğru insana” bu hazırlıkların ortasında rastlaması TV için en az üç sezonluk dram dizisi hikâyesi demekken tiyatro için bir güldürüye dönüşebiliyor. Yönetmenliğini Ceyhun Fersoy’un yaptığı oyunda Begüm Öner, Ceyhun Fersoy, Melis İşiten, Sarp Bozkurt ve Şeyda Terzioğlu’nu izliyoruz. 

Bir gün aşklar biter

“Tarla Kuşuydu Juliet”, Sheakspeare’in 16. yüzyıldan bu yana aşk denince akla gelen kahramanları Romeo ve Juliet’e farklı bir son hazırlıyor. Zira üç günde âşık olup evlenip ölen kahramanlarımız aslında yaşasaydı ve aileleri onlara davullu zurnalı bir düğün yapsaydı aşkları sürer miydi bilemiyoruz. Engin Alkan’ın yönettiği oyun Juliet’i huysuz ve mutsuz bir ev kadını Romeo’yu da sıkıcı bir adama dönüşmüş olarak karşımıza çıkarıyor. Evliliklerinde 30 yılı devirmiş Romeo ve Juliet’e tanık olduğumuz oyunda Sevinç Erbulak’ı Juliet, Engin Alkan’ı ise Romeo olarak izliyoruz.

Haberin Devamı

Kaçan kovalanır

Evlilikten bu kadar söz etmişken dini ve milli her türlü bayramda akrabaların sormayı en sevdiği soruyu es geçmek olmaz. Sen ne zaman evleneceksin? Kibarlık gereği “kısmet der” geçiştirir gıcık olduğunu belli etmemek için Tamer Karadağlı gibi yüzünü şekilden şekle sokarsın. Bu akrabaların bir de ilk merhaba sonrası seni en son lisede görmesine rağmen samimiyetten ölecek gibi bekârlığını içine dert eden arkadaş türevi var ki hangisi daha fena karar vermek zor. Bir arkadaşımızın arkadaşı bize uygun görülmüştür ve tanıştırılmak için bir düğünden daha iyisi elbette olamaz. Evrim Alasya ve Emre Kınay “İki Bekâr”da çöpçatanlıkla tanışan çift olarak karşımıza çıkıyor. Oyun yalnız kalmak istemeyen Shanette ile birine bağlanmaktan kaçan Jack’in hikâyesini konu ediyor. Oyunun yönetmenliğini Emre Kınay üstleniyor.