Kültür Sanat Fransa’nın tartışmalı yeni kültür bakanı

Fransa’nın tartışmalı yeni kültür bakanı

18.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’nın yeni kültür bakanı Rachida Dati sanat dünyasında tartışma yarattı. Bakan Dati’nin sanat kökenli olmayışı ve daha önce yasa dışı lobicilik ile suçlanması tepkileri büyütüyor.

Fransa’nın tartışmalı yeni kültür bakanı

Seray Şahinler - Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron öncülüğündeki yeni kabinesi önce 34 yaşındaki genç başbakan Gabriel Attal ile ardından yeni kültür bakanı Rachida Dati ile gündemde… 2007-2009 arasında Les Républicains’ın (Cumhuriyetçiler) üyesi olarak eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde adalet bakanlığı yapan Dati’nin Macron tarafından kültür bakanlığı ile ‘ödüllendirilmesi’ hem mecliste hem kamuoyu ve sanat dünyasında tartışma yarattı. Önce Cumhuriyetçiler Genel Başkanı Eric Ciotti, X üzerinden yaptığı açıklamada Dati’nin partiden ihraç edildiğini duyurdu ve “Rachida Dati hükümete girmeyi seçti. Kendisi siyasi ailemizin dışında” dedi.

Haberin Devamı

Ardından sanat dünyasından tepkiler yükselmeye başladı. 2020 seçimlerinde Dati’yi mağlup eden Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, “Karşılaşacakları zorluklar göz önüne alındığında, sanat ve kültür dünyasındaki insanlara iyi şanslar diliyorum” dedi. Dati’nin hem kültürel arka planının olmayışı hem sağ kökenli geçmişi nedeniyle sanatçılarla doğru ve verimli bir ilişki kuramayacağı  konuşuluyor. Sanatçılar Dati’nin talepleri karşılayabileceğinden ve sanata önem vereceğinden de endişeli. Özellikle zor günler yaşayan yayıncılık sektörü...

İlk Müslüman bakandı

1965 doğumlu Rachida Dati, Faslı bir baba ile Cezayirli bir ailenin 11 çocuğundan biri olarak Chalons-sur-Saône kasabasında yoksul bir hayat sürdü. Eğitiminin ardından 1999’da hâkimlik yapmaya başladı. 2002’de Sarkozy’nin danışmanı, ardından Maliye Bakanlığı’nın danışmanı oldu. 2007-2009 arasında Adalet Bakanlığı yaptı ve Fransa’da bakan olan ilk Müslüman kadın oldu. 2008 itibarıyla Paris 7. arrondissement Belediye Başkanı ve 2009-2019’da da Avrupa Parlamentosu milletvekili oldu. Kamuoyunda tartışmalı bir isim olan Dati, Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance’ın yönetim kurulu başkanı Carlos Ghosn ile iş ilişkisiyle de gündemden düşmedi. Dati’nin AP üyesiyken Renault’dan aldığı 900 bin avroluk ödemin yasadışı bir lobicilik olduğu iddia edilmiş ve resmi bir soruşturmaya konu olmuştu. Dati’nin sağ kökenli geçmişi, Macron’un 2027’deki seçim öncesi Fransa’yı sağa kaydırdığı yönünde yorumlanıyor. Dati’nin ise 2026’da Paris’in belediye seçim listesine başkanlık etmesi şartıyla bu görevi üstlendiği konuşuluyor. Bütün bu tartışmalar arasında Avrupa’nın en önemli müzelerine ve kültür etkinliklerine sahip ülkelerden olan Fransa’nın yeni dönem sanat politikaları şimdiden merakla bekleniyor.