Kültür Sanat Galaksinin en sevilen evreni

Galaksinin en sevilen evreni

04.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

“Star Wars (Yıldız Savaşları)” hayranları İstanbul Sinema Müzesi’ndeki “Galaksinin Fanları” sergisinde buluştu. 40 yıl boyunca koleksiyonerlerden toplanan objeler hem filme hem George Lucas’ın dünyasına kapı aralıyor.

Galaksinin en sevilen evreni

Seray Şahinler - Her şey George Lucas’ın 1977 yılında “Yeni Bir Umut” diyerek kurguladığı alışılmadık bir evrenin inşasıyla başladı. Kurgusal evrende yaşanan “Star Wars (Yıldız Savaşları)” sadece sinema tarihinin değil insanlığın da sembolik bir galaksisiydi. Luke Skywalker, Leia Organa, Han Solo ve Darth Vader gibi ikonik karakterler etrafında dönen ana hikâye; iyi ve kötü arasındaki mücadele, galaksiyi kurtarmak için yapılan epik savaşlar ve güçlü bir mitoloji ile Star Wars’ı bilim kurgu tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak konumlandırdı. Yıllar geçti, yeni filmler geldi; “Star Wars” evreni güçlenerek büyüdü ve çok renklendi. Hayranları bu eşsiz dünyayı daha da somut hâle getirmek için kostümler, oyuncaklar, kitaplar gibi çeşitli objelere imza attı. 

Haberin Devamı

Nesilleri büyüten Star Wars, bu parçalarla filmin evrenine yeni bir evren daha ekledi. Bugün dünyada yüzlerce Star Wars koleksiyoneri var. İstanbul Sinema Müzesi, yeni sergisi “Galaksinin Fanları”nda 40 yıl boyunca bir araya getirilen 600’den fazla parçadan oluşan hayran koleksiyonu ziyaretçilerle buluşuyor. 

Dünyanın en çok hasılatlı film serisi olarak tarihe geçen 12 yapımı konu alan koleksiyondan parçalar, müzenin üçüncü katındaki sergide toplanmış. 50’den fazla heykel, 120 figür, 30 gerçek ölçekli zırh ve giysi, filmde bulunan uzay gemisi savaşı, 25 adet modellenmiş ve elle boyanmış gerçek boyutta büst, devasa yaratık figürleri ile benzersiz dioramalar, miğferler, oyuncular tarafından imzalı film maskeleri, posterler sergideki yerini aldı. 

Haberin Devamı

Galaksinin en sevilen evreni

16 farklı ülkeden koleksiyonerin eserlerinin yer aldığı sergi son olarak Fransa’da gerçekleşmişti. Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Galaksinin Fanları” buluşması için Türk koleksiyonerlerin parçaları da projeye dahil edilmiş. Çok sayıda ‘fan’a ulaşılarak ellerindeki objeler üzerine görüşmeler yapılmış. Oyuncu Ege Aydan, Ateş Çetin gibi koleksiyonerlerden edinilen parçalar da sergideki yerini almış. 

Sergide 1980’lerde serinin çıkış yılını takip eden ilk yıllarda üretilen parçalardan günümüze kadar gelen objeler var. Çekimlerde bulunan bir hayranın aldığı kumları bile görebilirsiniz. 

Fanlardan fanlara

İstanbul Sinema Müzesi Müdürü Ceyhun Tuzcu, “Böyle bir sergiyi getirmek için çok çabaladık. Geçen yıl Stanley Kubrick sergimiz için 1.5 yıl çalışmıştık, geçmiş sergilerimizi bir referans olarak kullanarak Star Wars’un hak sahiplerini ikna etmek bizim için kolay oldu. Fanlar tarafından fanlar için yapılmış bir sergi. Fanların uzun yıllar boyunca Star Wars evreninden etkilenip üzerinde çalışıp uzmanlaştığı objeler var. Işın kılıçları, maskeler, kostümler, kasklar bir seri oluşturuyor. Bu filmin en önemli özelliklerinden birisi Geogre Lucas’ın hikâye anlatıcılığı olduğu için biz buradaki geçişleri birebir onun hikâyesi ve film serilerine saygı duyarak oluşturmaya çalıştık” diyor. İyi ve kötü arasındaki mücadeleye, geleceğe dair hayallere, mücadeleye ve fedakârlığa atıf yapan yıldızlara tanık olmak isteyenler için sergi, 1 Şubat 2024’e kadar ziyaret edilebilecek.