Kültür Sanat Galata’nın en güzel gözü

Galata’nın en güzel gözü

16.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Efsane foto muhabiri Ara Güler, 93. yaş gününde Galata’da anılıyor. Sanatçının çok özel karelerinden oluşan sergi Galata Kulesi’nde ziyarete açılıyor

Galata’nın en güzel gözü

Dünyanın önemli foto muhabirlerinden Ara Güler, 93 yaşında! Usta sanatçı, doğum gününde çok sevilen kareleriyle anılıyor. Ara Güler’in siyah beyaz İstanbul fotoğraflarından oluşan bir seçki bugün Galata Kulesi’nde ziyarete açılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezinin iş birliğinde düzenlenecek sergide, Ara Güler’in açıklamalarıyla birlikte teşhire sunulacak 75 siyah beyaz fotoğraf yer alacak.

Haberin Devamı

Kule’nin 3. katında

Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un sanatseverlerle buluşturacağı serginin açılışı Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, Ara Güler Müzesi Arşiv ve Araştırma Merkezi Müdürü Umut Sülün ile Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun’un katılımlarıyla gerçekleştirilecek. Ara Güler Fotoğraf Sergisi için bugün saat 11.00’de bir tören düzenlenecek. Sergi Ekim sonuna kadar Galata Kulesi’in 3’üncü katında yer alan galeride ziyaret edilebilecek.

Ara Güler 16 Ağustos 1928’de çok sevdiği Beyoğlu’nda dünyaya geldi. Fotoğraf ve sinemaya küçük yaşlarda merak saldı. Muhsin Ertuğrul’un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe adım attı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. 1961’e kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961’de İngiltere’de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı. ABD, Almanya ve Fransa’da sergiler açtı. Bertrand Russell, Churchill, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı. Aynı zamanda Türk edebiyatının en sevilen şair ve yazarlarının portrelerini kayıt altına aldı. 17 Ekim 2018’de hayata gözlerini yumdu.