Kültür Sanat Gazze’nin Van Gogh’u hayatını kaybetti

Gazze’nin Van Gogh’u hayatını kaybetti

05.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ünlü Filistinli sanatçı Fathi Ghaben, savaşın harabeye çevirdiği bölgede yapılan acil tıbbi müdahale çağrılarının İsrail yetkilileri tarafından yanıtsız bırakılmasının ardından Gazze’de hayatını kaybetti

Gazze’nin Van Gogh’u hayatını kaybetti

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ -Gazze’nin Van Gogh’u” olarak anılan 77 yaşındaki Ghaben, son bombardımanlarda çıkan dumanla birlikte şiddetli göğüs ve akciğer sorunlarıyla boğuşuyordu. Filistin Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ghaban’ın Gazze’deki ilaç ve oksijen eksikliği nedeniyle tedavisini tamamlamak için yurt dışına gitmesi gerektiğini ancak işgal yetkililerinin Gazze Şeridi’nden ayrılmasına izin vermediğini söyledi.

Haberin Devamı

Direnişin simgesiydi

İsrail yetkilileri tarafından birçok kez hapsedilen sanatçı, Filistin’in kültürel sahnesinde direnişin simgesiydi. Kendisi ve ailesi, 1948’de Filistinlilerin kitlesel olarak yerinden edildiği Nakba’da evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Filistinli arasındaydı. Ghaben 1980’lerin başında çalışmalarında Filistin halkının durumunu ve bayrağını tasvir ederek bu yasaklara karşı çıktı. Renkli sanatının binlerce posteri Gazze ve Batı Şeria’ya yayıldı. Ghaben, Gazze’deki sanat hareketlerinin başlamasında etkili bir isimdi. Kendisi merkezi Fathi Ghaben Sanat Merkezi’nin yanı sıra Gazze’deki Güzel Sanatlar ve Sanatçılar Derneği’nin kurucularından biriydi.