Kültür Sanat ‘Güneyli Bayan’ bugüne sesleniyor

‘Güneyli Bayan’ bugüne sesleniyor

01.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rutkay Aziz’in ilk kez 1982’de sahnelediği “Güneyli Bayan” bugün çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşuyor. Aziz, “Biz bu oyunu çok anlamlı günlerde oynadık. Oyunun günümüze de söyleyecek çok şeyi olduğunu düşünüyorum” dedi

‘Güneyli Bayan’ bugüne sesleniyor

Seray ŞAHİNLER Rutkay Aziz’in Dolunay Soysert’le başrolü paylaştığı yeni oyunu “Güneyli Bayan” tiyatroseverlerle buluşuyor. Bilgesu Erenus’un yazdığı Rutkay Aziz’in yönettiği oyun bu akşamı 20.30’da www.seyretix.com adresinden izlenebilecek. Daha önce Devlet Tiyatroları’nda da çok kez sahneye taşınan “Güneyli Bayan”, anılarıyla sansasyon yaratan bir kadının, 1950’lerdeki McCarthy çetesinin o dönemde yaratığı baskıyla kısıtlanmış sanat ve politikayla savaşının ve iç dünyasına yansıması... Oyunda yaşadığı dönemde gösterdiği güçlü duruşuyla kendine hayran bırakan Lillian Hellman’ın savaşını başka bir açıdan gözlemliyoruz.

Haberin Devamı

Büyü bozuldu

Oyunu ilk kez 1982’de Işık Yenersu ile sahneye taşıdıklarını anlatan Rutkay Aziz, “‘Güneyli Bayan’ , 12 Eylül  sonrasının oyunudur. Biz bu oyunu çok anlamlı günlerde oynadık . O dönemde aydının sorumluluğu ve ilkeli duruşu çok önemliydi. Onun için bu oyunu seçtik ve çok iyi oynandı. O yıllarda da büyük ilgi gördük. Işık’ın da büyük katkısı oldu.  Benim tiyatro yaşamında önemli yeri  vardır bu oyunun. Anadolu’da gitmediğimiz yer kalmadı, ilk kez yaşadığım bir şeydi;  İzmir’de aynı gün üç oyun oynadık. Onun için tekrar gündemimize  aldık. Oyunun günümüze de söyleyecek çok şeyi olduğunu düşünüyorum . Aydınlarımıza bugünün koşullarında da çok görev  düşüyor” dedi. 

Rutkay Aziz, sanat yaşamında ilk kez deneyimlendiği “çevrimiçi oyun” kavramının tiyatronun büyüsünü bozduğunu söyledi. Aziz,  “Bu süreçte online  olarak  iki  kez oynadık, seyirci olmayınca çok önemli  bir  şey eksik oluyor. Tek bir sözcükle  ‘Büyü’ yok  oluyor. Seyirciyi göremiyorsunuz, tepkilerini alamayınca da o büyü yok oluyor. Seyirci için de aynı şey geçerli” diye konuştu.