Kültür Sanat II. Abdülhamid’in nişanı 7.8 milyon

II. Abdülhamid’in nişanı 7.8 milyon

04.12.2023 - 06:48 | Son Güncellenme:

Müzayedeye çıkarılan Osmanlı nişanları büyük ilgi gördü. Sultan II. Abdülhamid Han’ın 27. Cülus’u için özel yapılan mücevherli nişan 7.8 milyon liraya alıcı buldu.

II. Abdülhamid’in nişanı 7.8 milyon

MELİSA VARDAL - Sultan II. Abdülhamid Han’ın 27. Cülus’u için özel yapım Osmanlı nişanı açık artırmada heyecan yarattı. Arthill Müzecilik’in düzenlediği “Müzelik Eserler Müzayedesi”nde 90 bin dolara (2.6 milyon TL) satılması beklenen nişan 160 bin dolardan (4.6 milyon TL) açılışı yaptı. Üst seviyede işçiliğe sahip şaheser için nefesler tutulurken çekiç son kez 270 bin dolarda (7.8 milyon TL) vurdu. İlk “Osmanlı Hanedan Alameti Saray İşi Sultani Göğüs Broşu” ile açılışı yapan müzayedede broş 75 bin dolara (2 milyon TL) alıcı buldu. Ardından Sultan V. Mehmed Reşad Han tuğralı Osmanlı İmparatorluk Arması 150 bin dolara (4.3 milyon TL) satılırken, Sultan II. Abdülhamid Han Tuğralı Murassa Altın 27. Cülus-ı Hümayun nişanı büyük ilgi gördü. Nadir nişan 270 bin dolara satıldı.

Haberin Devamı

MÜCEVHERLİ ARMA

Nişanın kime satıldığı açıklanmazken, küratör Hasan Mert Kaya “Osmanlı Devlet arması özellikle Sultan Abdülhamid döneminde en gelişkin halini alıyor. Zaman içinde geliştiriliyor, bu dönem III. Selim’le başlıyor ve 2. Abdülhamit zamanında mükemmele ulaşıyor. Bu eserde sultanın 27. Cülûs yılına özel devlet armasının mücevherle tamamlandığını görüyoruz” dedi. Mavi, yeşil, pembe, mor taşlarıyla dikkati çeken nişan, müzayede evi tarafından “Osmanlı mücevher sanatının eşsiz bir başyapıtı” diye nitelendirildi. 50 gramlık nişan orijinal muhafazasıyla alıcısına ulaşacak. Arthill Müzecilik & Koleksiyonculuk kurucusu Hüseyin Kocabaş “Türkiye’de son yıllardaki en önemli koleksiyonu satışa sunduk” dedi.

Haberin Devamı

HANEDANIN ÖZEL EŞYALARI

Müzayedede, Sultan Abdülmecid Han murassa tasvir-i hümayun nişanı 55 bin dolara (1.5 milyon TL), Vezir Ahmed Reşad Paşa için yapılmış murassa ‘Dersaadet’ müzikli saat 55 bin dolara, “Sülüs”, “Nesih”, “Talik” ve “Divani” hattı ile is mürekkebi kullanılarak yazılmış Türk hat sanatının önemli bir yapıtı olan Şeyh Aziz Rufai 100 bin dolara (2.8 milyon TL), Mehmet Fehmi Efendi’nin hat eseri de 110 bin dolara (3 milyon TL) alıcı buldu. Müzayedede hanedanın özel eşyaları da yer aldı. Osmanlı İmparatorluk armalı ‘saray işi’ makam örtüsü 94 bin TL, Naile Sultan’a ait gümüş tepsi 188 bin TL, Saliha Sultan’a ait porselen yemek takımı 123 bin TL, Sultan II. Abdülhamid Han tuğralı yıldız porselen tabak 491 bin TL, duvar tabağı da 520 bin TL’ye satıldı.