Kültür Sanat İnsan izi olmayan mekânlar

İnsan izi olmayan mekânlar

16.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sanatsal pratiğinde bugüne kadar insanın iç dünyasına odaklanan Ebru Ceylan’ın “Ebedi Bir An” isimli fotoğraf sergisi önceki akşam Ekavart Gallery’de ziyaretçileriyle buluştu. Sergi, 10 Şubat’a kadar görülebilecek...

İnsan izi  olmayan mekânlar

Bugüne kadar çektiği fotoğraflarla insanın iç dünyasını yansıtan Ebru Ceylan’ın dördüncü kişisel sergisi “Ebedi Bir An” önceki akşam Ekavart Gallery’de açıldı. Ceylan’ın sergi açılışına eşi Nuri Bilge Ceylan başta olmak üzere ressam Muzaffer Akyol, Tülin Özen ve Mehmet Ali Nuroğlu’nun da aralarında bulunduğu pek çok sanatçı ve gazeteci katıldı.
Ebru Ceylan serginin hikâyesini izleyicilere anlatırken “Ebedi Bir An” isminin doğada fotoğraf çekme sürecinde karşılaştığı bir duygunun oluşmasından dolayı ortaya çıktığını belirtti. Sergiye ilişkin bilgi veren Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sergi, benim beş yıldır doğada çektiğim fotoğraflardan oluşuyor. Aslında bu sergiye manzara fotoğrafları sergisi de diyebiliriz. Ama manzara fotoğrafının biraz daha ötesinde bir anlamı var benim için. Issız doğadaki ıssızlık, yalnızlık ve sonsuzluk duygusunu yoğun olarak hissettiğim fotoğraflar bunlar. Tipik anlamda, insanın gözüne hoş gelen fotoğrafların biraz daha ötesinde; içinde biraz karamsarlık hatta acıya varan trajedi hissedilen, dramatik fotoğraflar olmasına dikkat ettim çünkü ben doğadan böyle bir duygu hissediyorum. Biraz daha insanı aşan bir duygu.”

İnsan izi  olmayan mekânlar



Anadolu’dan fotoğraflar

Ebru Ceylan, projesindeki fotoğraflarını çekerken Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde, özellikle insan eli değmemiş yerleri tercih ettiğini de ifade etti. Sanatçı, “Çünkü insan algısını aşan bir gerçeklik üzerine çalışmak istiyordum. İnsan algılarının, düşünce gücünün dışında olan sadece sezgileriyle hissedebileceği bir gerçeklik üzerinden. Bu nedenle mümkün olduğunca insan izi olmayan mekânları tercih ettim” diye de ekledi.

10 Şubat’a kadar açık

10 Şubat’a kadar açık olan sergide izleyiciler sanatçının fotoğraflarının yanı sıra videoart ve ses enstalasyonlu light box’ı da görebilecekler. Özellikle gece seslerinin eşlik ettiği ışıklı bir levhada sergilenen gece fotoğrafı, sergide en çok dikkati çeken eserler arasında yer aldı. Ceylan bu konuyla ilgili fotoğrafın bir mekândaki sesin, ışığın ve havanın kokusunun çok küçük bir kısmını yansıttığını belirtti. Sanatçı bu yüzden de fotoğrafın bu kısıtlı alanını biraz daha zenginleştirmek için video ve ışıklı bir enstalasyon koyma düşüncesi geliştiğini söyledi.

Batman’ tişörtlü yönetmen

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan eşi Ebru Ceylan’ın sergisinin açılışına DC Comics’in süper kahramanı Batman’in tasvir edildiği tişörtüyle katıldı. Ceylan’ın bu tişörtü, geçen yıl katıldığı Şanghay Film Festivali’nde çocukları için süperkahraman filmlerini izlediğini anlattığı, “Ne yazık ki çocuklarım yüzünden pek çok Marvel filmi izlemek zorunda kalıyorum. Bu da benim cezam. Çocuklarımın hayatlarının bu evresinde benim filmlerimi sevmelerini beklemiyorum” sözlerini akıllara getirdi.