Kültür Sanat Kadına şiddete karşı müziğin gücü

Kadına şiddete karşı müziğin gücü

24.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

“İmdat” kadına yönelik giderek artan şiddete karşı müziğin gücüyle yükselen bir çığlık. Bu konuda farkındalık yaratmak için bir araya gelen Ezgi Alaş “Kadınların iletişime geçmesi çok güçlü hissettiriyor”, Güneş ise “İki kadın olarak daha anlamlı bir iş yapamazdık diye düşünüyorum” diyor.

Kadına şiddete karşı müziğin gücü

SEYHAN AKINCI- Bir yanda saçının teli yüzünden hayatı çalınan kadınlar diğer yandan sil baştan başlayacak Pınar Gültekin davası... Kadına yönelik şiddet giderek artarken kadınların direnişi de her alanda büyüyor. Bu direnişe son olarak 21 Ekim günü yayınladıkları “İmdat” parçasıyla genç müzisyenler Ezgi Alaş ile Güneş katıldı. Şiddeti ve eşitsizliği konu edinen parçanın video klibi için ise yönetmen koltuğuna Rus Lika Nadir oturdu. Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak için bir araya gelen müzisyenlerle parçayı ve dayanışmayı konuştuk.

Haberin Devamı

*Kadına yönelik şiddet çok uzun süredir üçüncü sayfalardan taşıp hayatlarımızın merkezine yerleşti. Aslında hepimizin çığlığını sizler “İmdat” ile atıyorsunuz… 

Ezgi Alaş: Şarkının fikri, yapım planlanması ve klip senaryosu İran protestolarından da önceydi aslında. Projenin çıkış tarihinin böyle bir döneme denk gelmesi, sesinin daha çok duyulması için güzel bir farkındalık yarattı. Global olarak artık kadınlarla alakalı sınır fark etmeksizin bir direniş başladı. Bu direnişin başlaması çok önemli. Birlikte üretme hâli ve sosyal medya aracılığı ile kadınların iletişime geçebiliyor olması çok güçlü hissettiriyor.  Benim bu anlamdaki aracım sanat. Bu farkındalığı sanatla iletmek ve birleştirmek istedim, sanatı bu şekilde kullanıyorum ve kullanmaya da devam edeceğim.

Haberin Devamı

Güneş: Kadına şiddet sadece aile içinde kalmıyor; sokaklara, okullara, iş yerlerine yani kısacası toplumun girdiği her yere uzanıyor maalesef. 2022 yılına geldiğimizde bunun biraz olsun bile azalmadığını görebiliyoruz. Yaşadığımız toplumda biz kadınlar bunları empati yapmaya kalmadan direkt tecrübe ediyoruz maalesef. Hiç tanımadığımız bir surat kendinde o haddi bularak namus bekçimiz olabildiği gibi işte, sokakta, toplu taşımada hiçbir yerde güvende hissedemiyoruz. Kadın olarak yaşamanın bir ağırlığı var ve bu doğuştan cinsiyetimizle gelen bir ağırlık değil. Gözümüzü açtığımız toplumun bize ömür boyu taşımak üzere verdiği bir yük.

*Dayanışma, komşumuz İran’da da gördüğümüz gibi temel bir çıkış yolu gibi görünüyor… Müzikal bir dayanışma sizinki… Nasıl tarif edersiniz birlikte üretme hâlini?

Ezgi A.: Şarkıyı ilk Dilan Filiz’le beraber yazdığımızda ve Güneş daha sonrasında bu şarkıyı dinlediğinde çok etkilendi. Dahil olmak istediğini söyledi. Sonrasında ortak bir his paylaşımı olduğunu gördük. Güneş de kendi kısmını, duygularıyla birleştirerek çok güzel yansıttı. Nihayetinde ortaklaşa güzel bir parça yaratıldı.

Güneş: Farklı sanatçılarla bir araya gelmek bazen tek üretmekten daha zevkli.

Ortak bir amaca hizmet ettiğinde güçleri birleştirmek daha etkili oluyor. Ezgi ile iki kadın olarak daha anlamlı bir iş yapamazdık, diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

“Aynı duyguda buluştuk”

*Klipte Rus yönetmen Lika Nadir ile çalıştınız… Onu tercih etmenizin özel bir nedeni var mıydı?

Ezgi Alaş: Onu tercih etmemizin özel sebebi bize getirdiği senaryoydu. Bu senaryo “İmdat” ile çok uyuşuyordu. Aynı zamanda onun gözüne inanıp güvendiğimiz için onunla bu yolculuğu tamamlamak istedik. O da aynı şekilde şarkıyı dinleyince aynı duyguları paylaştı bizimle. Ortaya çıkan amacın ne olduğuyla ve buna projeye dahil olan herkesin nasıl hizmet edeceği ile ilgili bir seferberlik söz konusuydu aslında. Şahıslar, şirketler, yönetmenin isimlerindense projenin hangi duyguyu insanlara benimsettiği çok daha önemliydi bizim için. Herkes proje ve anlatılmak istenilen mesaj için bir araya geldi.