Kültür Sanat Kayıttayız İstanbul!

Kayıttayız İstanbul!

09.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fotoğraf tutkunlarını buluşturan 212 Photography Istanbul, 16 Ekim’e kadar düzenlenecek sergileriyle şehrin her noktasını bir fotoğraf karesine dönüştürüyor: Gülümseyin, kayıttayız İstanbul!

Kayıttayız İstanbul

Seray Şahinler - Amatör, profesyonel bütün fotoğraf tutkunlarını buluşturan, yerli ve yabancı pek çok fotoğraf sanatçısının eserleriyle İstanbul’a ‘renk katan’  212 Photography Istanbul beşinci yılında şehre yayılıyor. 16 Ekim’e kadar sürecek program, 60’ın üzerinde sanatçının 500’ün üzerinde eseriyle şehri bütünüyle bir fotoğraf karesine dönüştürüyor. 

Haberin Devamı

Küratör ve tasarımcı Erik Kessels, 2013’ten beri Avrupa’daki göçmen ve savaş mağdurları hakkında çalışmalar yapan Arnavut fotoğrafçı Enri Canaj, Batı’da ortaya çıkan yeni politik iklimi vurgulayan “Demokles’in Kılıcı” serisiyle heykel ve fotoğraf sanatının arasındaki bağlantıya işaret eden Felix R. Cid, eski bir sinema seti ressamı olan Lorenzo Vitturi ve Amerikalı fotoğrafçı Joseph-Philippe Bevillard merakla beklenen isimler arasında. Aynı zamanda eserleri Guggenheim New York ve MoMA’nın da dahil olduğu birçok müze koleksiyonunda yer alan Hellen van Meene’ın hayvanlar âlemini yansıttığı kareleriyle, 1912 doğumlu İstanbul fotoğrafçısı Faik Şenol’un şehrin yıllar içinde geçirdiği kültürel, siyasi ve sosyolojik değişimleri yansıtan fotoğrafları 212’nin ilgi çekenler bölümlerinden… 

Haberin Devamı

Magnum 75 yaşında

Fotoğraf denince akla ilk gelen kurum olan Magnum Photos, 75. yılına özel Akaretler Sıraevleri’nde düzenlenecek sergisiyle ziyaretçilerle buluşuyor. 15 eserin yer aldığı sergide 20. ve 21. yüzyılın en iyi fotoğraflarının arkalarındaki hikâyeler, tarihsel bir bakış açısı ile anlatılacak. Sergide Steve McCurry, Eve Arnold, Rene Burri, Hiroji Kubota gibi sanatçıların kareleri var. 

Ana mekânları Akaretler Sıraevleri ve Yapı Kredi bomontiada olan festivalin diğer lokasyonları ise şöyle: Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, Saint Benoît Kilisesi, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, Taksim Sanat, Institut Français, Yeldeğirmeni Sanat, Evin Sanat Galerisi, FOTOGRAFEVİ, Kalyon Kültür, Art On İstanbul ve Zilberman Galeri, Zorlu PSM. 212 Photography Istanbul kapsamında şehrin meydanlarında mekânların DNA’sına uygun hazırlanan kurgular var. Bunlardan biri kaykay temalı bir seri… Bu serginin yapısı aynı zamanda bir skatepark olarak kaykaycıların kullanımına açık olacak. Fotoğraf ve müziği birleştiren “Kayıttayız” sergisinde ise üç farklı koleksiyonerin kendi koleksiyonlarından oluşan seçkisi yer alıyor.

Gastronomiden mimarlığa

212 Photography Istanbul’un kurucusu Handan Yılmaz “Beş yıl gibi kısa bir süre içerisinde, pandemiye rağmen nefis bir kalabalığı etrafında toplayan bir şehir festivalinden bahsediyoruz. Her yıl üstüne koymaya gayret ederek genişlettiğimiz kapsam ile, bu sene 15 mekâna yayılan programımızda, uluslararası sanatçıları ağırladığımız sergilerden söyleşi, film gösterimleri ve atölyelere, 11 günde çok sayıda etkinlik hayata geçiriyoruz. Fotoğraf etrafındaki buluşmaları gastronomi, mimarlık, şehir, doğa, hayvanlarla yaşam gibi farklı başlık ve konular etrafında ele alıyoruz. Her yıl değişen bir rota üzerinde tarihi ve kültürel mekânlar ile şehrin farklı lokasyonlarına yayılmaya özen gösteriyoruz. Daha önce böyle etkinliklere açılmamış olan Saint Benoit’nın içindeki tarihi kiliseyi de izleyicilerimiz festival kapsamında keşfetme imkânı bulacaklar. Bu yıl ayrıca kamusal alanlarda da sürpriz etkinliklerimiz olacak” diyor.