Kültür Sanat Kiev Bienali’nin konusu dayanışma

Kiev Bienali’nin konusu dayanışma

01.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ekim başı yapılması beklenen 5’inci Kiev Bienali, “Savaş Mantığına Karşı” pozisyonu ve aynı adlı teması ile Kiev’le birlikte Viyana, Berlin, Varşova’nın yanı sıra Ukrayna’daki Ujhorod ile Ivano-Frankivsk’te düzenlenecek.

Kiev Bienali’nin konusu dayanışma

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Kiev ve Viyana’da yapılması tasarlanan bir dizi açılışla gündeme gelecek bienal programı, finalini Almanya’nın başkenti Berlin’de 2024’te yapacak. Bu yıl bir Avrupalı etkinlik karakteri ile tasarlanan organizasyona güncel sanat alanında bölgeden öncü kuruluşlar katkı sağlayacak. “Savaş hâlindeki bir toplumun politik, sosyal, kültürel ve sosyolojik konularda ne gibi sunumlarda bulunabileceği” meselesine odaklanacak bienal, Ukrayna’daki kültür emekçileri ile sanatçıların maruz kaldıkları evsizlik, savaş travması, temel ihtiyaç yoksunluğu ve ulusal direniş doğrultusunda tecrübe ettikleri silahlı savunmayı da gündeme taşıyacak.

Haberin Devamı

Bienalin tasarımını üstlenen Kiev Görsel Kültür Araştırmaları İnisiyatifi küratörleri Sergey Klymko, Hedwig Saxenhuber ve Georg Schöllhammer, “Projeyi askıya almak yerine savaşın sözde ‘mantığını’ gündeme alan 2023 bienalinde Avrupa çıkışlı çok merkezli bir inisiyatifi, bir bağlantı ve dayanışma biçimi olarak öneriyoruz” ifadesini kullanıyor. Ana sergi noktasının Viyana olarak düşünüldüğü, açılışının Kiev Dovzhenko Merkezi’nde yapılmasının beklendiği, ekim ayı boyunca beş ayrı serginin tasarlandığı bienale bu yıl tranzit.org isimli Avrupalı sanat inisiyatifi destek verecek. Girişime Varşova Modern Sanat Müzesi, Lviv Müze Kriz Yönetimi Merkezi ve Ukrayna’dan Asortymentna Kimnata ile No Rooms Available gibi girişimler de katkıda bulunacak.