Kültür Sanat küçük İskender’i anma sempozyumu

küçük İskender’i anma sempozyumu 

23.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Can Yayınları, 3 Temmuz 2019’da aramızdan ayrılan şair küçük İskender’i doğum gününde özel bir sempozyumla anıyor. “küçük İskender Sempozyumu”, 28 Mayıs Cumartesi günü saat 13.00-17.30 arasında Gonca Özmen ve Olcay Akyıldız moderatörlüğünde iki panel olarak gerçekleşecek.

küçük İskender’i anma sempozyumu

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek panel zoom üzerinden takip edilebilecek. Açılış konuşmasını Murat Gülsoy’un, kapanış konuşmasını Birhan Keskin’in yapacağı sempozyumda, Akif Kurtuluş, Altay Öktem, Asuman Susam, Deniz Durukan, Gökçen Ezber, Kerim Akbaş, Nilay Özer ve Zeliha B. Cenkci küçük İskender’in şiirinin gezindiği alanları, kurcaladığı meseleleri, çomak soktuğu arı kovanlarını, ayrıksı dili, sesi, sözcükleri ile başına buyruk, özgün yazılı mirasını farklı açılardan ele alıp irdeleyecekler.

Haberin Devamı

Türleri özgürleştirdi

30 yılı aşan yazı hayatında şiir-deneme, inceleme-eleştiri, roman, serbest metin, derleme, günce türlerinde olmak üzere farklı türlerde eserler veren, zengin bir külliyata sahip küçük İskender, sadece sözcükleri değil, türleri de özgürleştirmek istedi. Türlerin sınırlarını zorlayarak uçlara uzandı. Yazınsal türlerin geleneksel yazma yöntemlerine, anlatısal yapıların kurgu, kural ve kalıplarına bağlı kalmadan özerk metinler oluşturdu. Kişiliği, yaşam biçimi, şiiri ve yazdıklarıyla uçlarda yer aldı. Hiçbir yazınsal gruplaşmanın, akımın, politik grubun içinde yer almadan, ilk şiirleriyle başlattığı ataklığını, yalnız kalmaktan, ötekileştirilmekten, dışlanmaktan çekinmeden sürdürdü. Özgün dili ve sesi, ayrıksı içerikleri, alışılmadık metafor ve imgeleriyle, ironisiyle istediği biçimde yepyeni bir dünya kurdu, geniş okur kitlelerinin ilgisini çekti. Uyarıcı, sarsıcı, zamansız şiirler, metinler yazdı. Bize de bu zengin birikimi, yeni okumalarla, yeni bakış açılarıyla irdelemek ve değerlendirmek kaldı.