Kültür Sanat ‘Kültür Yolu’ medeniyetlerin beşiğinde

‘Kültür Yolu’ medeniyetlerin beşiğinde

15.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri”nin dokuzuncu durağı “Sur Kültür Yolu Festivali” dün gün boyu yapılan etkinliklere katılan yerli yabancı binlerce kişiyle başladı.

‘Kültür Yolu’ medeniyetlerin beşiğinde

HANDE ATILGAN Diyarbakır - Bölgede hüküm süren 12 uygarlığın izlerini taşıyan Diyarbakır’da gerçekleştirilecek festivalde, dokuz gün boyunca 40’tan fazla noktada 500’den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Etkinliklerin büyük kısmı, Sur içindeki baştan aşağı yaklaşık 4.5 kilometrelik hatta yoğunlaştı. 

Haberin Devamı

Kiliseler ilgi çekti 

İlk günün odak noktalarından biri, İç Sur’da yer alan, Hendek çatışmalarından sonra yıkıldığı için yeniden yapılan Keldani Kilisesi oldu. Süryani cemaatinin çağrısıyla yurt dışına göç eden Hıristiyanların da katıldığı açılışta, misafirlerle ayin gerçekleştirildi. Keldani Kilisesi’nin hemen yanında da yine çatışmalarda yıkıldığı için restore edilen Ermeni cemaatinin Surp Giragos Kilisesi etkileyici bir sergiyi ağırlıyor. Müzisyen Kamil Dürüst’ün kızı Beste Gür küratörlüğünde “Ermeni Asıllı Bestekarlar” isimli seçki, kilisenin dış duvarına yerleştirildi. Dürüst’ün 10 bini aşkın parçadan oluşan koleksiyonunu Bakanlığa bağışlayan Gür, turistik kafilelerle günde bin kişiyi ağırladıklarını kaydetti. 

Haberin Devamı

Festival ve kent hafızasına dikkat çekmek için Sur yönetimince ulusal çapta fotoğraf ve video yarışması da başlatıldı. Arşive katkı sunulması için para ödüllü bir yarışmanın da duyurusu yapıldı. 

Renkli etkinlikler 

Festival boyunca; tiyatrolar ve kent gastronomisini gösterecek etkinlikler Diyarbakırlılar ile kültür turizmi meraklılarının beğenisine sunulacak. Kentin tarihi dokusunun etrafında şekillenen programda, modern sanat çalışmaları da yer alacak. Atatürk’ün Cumhuriyet Müzesi’nde yer alan binlerce fotoğrafının yapay zeka teknolojisi kullanılarak hazırlanan “Bir Hayalin İnşası” isimli dijital eser, Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde; doğadan ilham alan ve onun gibi kendini tekrar etmeyen sanat eseri “Mirora” ise Dağkapı Burcu’nda görülebilecek. Hançepek Meydanı’na kurulacak çocuk şehrinin yanı sıra birçok noktada da minik sanatseverler için sürprizler olacak. 

Konserler iptal edildi 

Öte yandan etkinlik kapsamında; Dağkapı Meydanı’nda Simge, Oğuzhan Koç, Alişan, Merve Özbey, Fatma Turgut, Murat Dalkılıç, Derya Uluğ, Ferhat Göçer ve Bengü sahne alacaktı. Ancak  Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, tüm konser ve gösterilerin iptal edildiği duyuruldu. Festivalin ilk günü meydana gelen vatandaşlara, kurulan sahneden anonslar yapılarak konserlerin iptal olduğu açıklandı.