Kültür Sanat Mevlana ''sihirli flüt'' ile seslenecek!

Mevlana ''sihirli flüt'' ile seslenecek!

04.11.2008 - 11:45 | Son Güncellenme:

Müzik otoritelerinin "Sihirli Flüt" olarak tanımladığı, dünyaca ünlü Türk flüt solisti Şefika Kutluer, İstanbul Aya İrini’de, UNESCO Pontes Festivali kapsamında "Senfonik Sufi Müzik" konseriyle sahne alacak.

Mevlana sihirli flüt ile seslenecek

Müzik otoritelerinin "Sihirli Flüt" olarak tanımladığı, dünyaca ünlü Türk flüt solisti Şefika Kutluer, İstanbul Aya İrini’de, UNESCO Pontes Festivali kapsamında "Senfonik Sufi Müzik" konseriyle sahne alacak; sanatçının "Mevlana-(Rumi)" adını taşıyan 16. CD çalışması da konserin verileceği 6 Kasımda tüm dünya müzik marketlerinde yerini alacak.

Haberin Devamı

Aya İrini Konser Salonu’nda saat 20.30’da başlayacak, Çek şef Oldrich Vlcek’in yöneteceği konserde Kutluer’e Bursa Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Kutluer’in ilk bölümde, "Mevlana Konçertosu", "Yunus Emre Uvertürü" ve Dede Efendi’nin "Gülnihal"ini seslendireceği konserin ikinci yarısında İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu sema gösterisi sunacak. Bu bölümde ayrıca, "Hz. Mevlana’dan Seçme Sözler", Türkçe, Farsça ve İngilizce olarak izleyicilere aktarılacak. Mevlana’nın sözlerini Afganistan Büyükelçisi Masood Khalili Farsça, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Türkçe ve Vakfın yönetim kurulu üyesi A.Refik Kutluer de İngilizce olarak okuyacak.

Kutluer’in İstanbul Aya İri konseri, Haziran ayında Prag Rudolfinum Konser Salonunda açılışını yaptığı, her yıl UNESCO koruması altındaki kentlerde düzenlenen ve bu yıl İstanbul’un da dahil edildiği, "insanlar arasındaki sevgi bağını güçlendirmeyi, ülkeler arasındaki sınırları müziğin gücüyle kaldırmayı amaçlayan" UNESCO Pontes Festivali çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Konserin biletleri Biletix’ten temin edilebilecek.

-"MEVLANA-(RUMİ)"-

Zubin Mehta, Sir Charles Mackerras, İngiliz Royal Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni, İskoç Oda Orkestrası, Northern Sinfonia, Tokyo Senfoni Orkestrası, Litvanya Filarmoni, European Union Oda Orkestrası, Slovak Filarmoni
Orkestrası, Jethro Tull gibi ünlü şef, orkestra ve gruplarla konserler veren Kutluer’in "Mevlana-(Rumi)" CD çalışması, konser günü olan 6 Kasım Perşembe günü dünya ile birlikte Türkiye’de de müzikseverlere sunulacak.

Şefika Kutluer’in 16. CD çalışması olan ve Prag’da "Prag Virtüözleri Orkestrası" eşliğinde doldurduğu "Mevlana-(Rumi)" CD’sinde Azeri besteci İlyas Mirzayev’in "Mevlana’dan Günümüze" başlıklı flüt konçertosu, aynı bestecinin
"Yunus Emre Uvertürü" ve İsmail Dede Efendi’nin "Gülnihal" adlı eserlerinin yanı sıra Arif Melikof’un "Flüt Konçertosu" ve Ekrem Zeki Ün’ün "Yunus’un Mezarında" adlı eserinin flüt ve orkestra versiyonu da yer alacak. CD’nin dünya çapında dağıtımını İsviçre’deki Gallo International firması yapacak.

Haberin Devamı

-"AMACIM DEĞERLERİMİZİ TANITMAK"-

Dede Efendi, Itri ve Tanburi Cemil Bey gibi zamanını aşmış ve dönemini çok etkilemiş ünlü Türk bestekarlarına hayranlığını dile getiren ve onların eserlerini klasik müzik formunda tekrar canlandırmaktan büyük mutluluk duyduğunun altını çizen Kutluer, "Amacım, dünya çapında verdiğim konserlerde, bu büyük Türk bestekarların eserlerinden esinlenerek yapılmış klasik müzik bestelerini çalarak hem bu büyük sanatçılarımızı hem de onlara esin kaynağı olmuş Mevlana ve Yunus gibi değerlerimizi tanıtmaktır" diyor.

Başta Dede Efendi olmak üzere, zamanının çok ilerisinde olan ve dünyanın birçok ülkesindeki bestecileri etkilemiş büyük Türk bestekarlarına hayranlık duyduğunu vurgulayan Şefika Kutluer, "Onları tanıtmak aslında Türk insanının birçok başka konuda olduğu gibi müzik konusunda da dünyaya ne ölçüde katkıda bulunduğunu anlatmak anlamına geliyor" değerlendirmesini yapıyor.

Flüt için yazılmış klasik eserlerin yanı sıra ünlü tangoları senfonik orkestra eşliğinde seslendiren, Bach’ın eserlerini caza uyarlayarak 2 CD halinde müzik dünyasına kazandıran Kutluer, 15 ülkenin halk ezgilerini orkestra ve flüt için aranje ederek İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası eşliğinde kayda almış ve "Ninniler Dünyası-(Word of Lullabies)" başlığıyla beğeniye sunmuştu.