Kültür Sanat Mozart'ın ünlü eseri Cosi Fan Tutte Süreyya Operası'nda sahnelenecek

Mozart'ın ünlü eseri Cosi Fan Tutte Süreyya Operası'nda sahnelenecek

04.10.2021 - 15:22 | Son Güncellenme:

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Wolfgang Amadeus Mozart'ın ünlü operası “Cosi Fan Tutte”yi 6 Ekim’den itibaren sahneleyecek. Mozart’ın 1789 yılında bestelediği hicivli, komik operası Cosi Fan Tutte bestecinin en önemli serlerinden biri olarak kabul ediliyor. Cosi Fan Tutte, 6, 8, 9, 10 Ekim 2021 tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Mozartın ünlü eseri Cosi Fan Tutte Süreyya Operasında sahnelenecek

Mozart'ın ilk kez ölümünden 1 yıl önce, 1790'da Viyana’da sahnelenen Cosi Fan Tutte, Süreyya Operası'nda sanatseverlerle buluşacak.. Ancak eser  esas olarak, 20. yy’da opera repertuvarlarında sıklıkla yer almaya başlayarak , “Figaro’nun Düğünü” ve “Don Giovanni” operalarının yanındaki yerini almıştır.

Haberin Devamı

Operada “Sadakat” kavramı ana temayı oluştururken, kadınların bağlılığını sınamak isteyen erkeklerin nasıl gülünç duruma düştükleri işlenmektedir. Eserde , komedi ve dramanın ustaca ayarlanmış dengesi görülebilmektedir.           

İtalyanca seslendirilecek olan Cosi Fan Tutte operası, 18.yy  sonlarında Napoli'de geçer… İki asker, Ferrando ve Guglielmo nişanlılarının (Dorabella ve Fiordiligi) sonsuza kadar sadık kalacağını iddia etmektedir. Don Alfonso tartışmaya katılır ve bu iki kadının (tüm kadınlar gibi) kararsız olduğunu

Eserin sahne kurgusu  Suat Arıkan tarafından gerçekleştiriliyor. Orkestra Şefi Murat Cem Orhan yönetimindeki  İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, küresel salgın şartları gereği sahnede yer alacak.

Haberin Devamı

Eserin 4,5 dakikalık üvertür bölümünde ise  Ayşem Sunal Savaşkurt’un koreografisi ile hikaye, eğlenceli bir bale ile anlatılıyor.  Sahne ve kostüm düzenleme Olcay Engin Kaymaz’a , ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait.

Temsillerde dönüşümlü olarak; Fiordiligi: Gülbin Günay / Ayten Telek , Dorabella:  Barbora Hitay/ Dilan Saka, Despina: Sevim Ateş / Özlem Soydan , Ferrando: Caner Akın / Ufuk Toker , Guglielmo: Caner Akgün / Alper Göçeri , Don Alfonso: N. Işık Belen rol alıyorlar.

Cosi fan tutte ; 6, 8, 9, 10 Ekim 2021 tarihlerinde Kadıköy Bld.Süreyya Operası Sahnesi’nde sahnelenecek.

Konser biletleri www.biletinial.com ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi gişelerinden alınabilir.