Kültür Sanat Muhsin Kut çizgilerinde yaşayacak

Muhsin Kut çizgilerinde yaşayacak

05.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ressam Muhsin Kut hayatını kaybetti. 1938 doğumlu Kut, ilk sergisini 1959’da Taksim Gezi Parkı’na çıkan merdivenlerin yanındaki duvarda, açık havada açmıştı.

Muhsin Kut çizgilerinde yaşayacak

Kut, 60 yılı aşkın sanat hayatında farklı pratikler üzerinden çalıştığı projelerde dünyanın her yerinde izleyiciyle buluştu. İlk sergisinden günümüze uzanan sanat yolculuğunda resmin dili ile meşgul olan sanatçı önceleri desen çizmeden spatula ile tuval üzerine “lekeci” olarak addedilen bir icra ile çalıştı.

Haberin Devamı

Desenlerini önce kara kalem yerine tükenmez kalem ve dolma kalemle çizdi. Kendi sözleriyle kara kalem hata kabul eder lakin tükenmez kalem ve dolma kalem hata sevmezdi. Bu sebeple kara kalemi reddederek çizgilerini çizmeye büyük bir titizlikle başladı.

İlk sergisinden bugüne Kut’un resimleri bir seyyahın güncesi gibiydi. İstanbul, Sydney, Londra, Prag gibi nice şehir sanatçının gözünden önce kâğıda sonra tuvale yansıdı. Zaman içinde çizdiği her çizgi onun güncesi oldu. Ressam ve seyyah olarak resimlerinde var olan Kut, yaşamı keşfetmeye hazır, muzip bir çocuğun meraklı bakışlarıyla çizgilerinde yaşayacak.