Kültür Sanat Nadir hastalıklarla mücadelede “Nadir-X 2”

Nadir hastalıklarla mücadelede “Nadir-X 2” 

07.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nadir hastalıklarla mücadele edenlerin hikâyesini anlatan “Nadir-X 2” çizgi romanı hem farkındalık yaratıyor hem destek oluşturuyor.

Nadir hastalıklarla mücadelede “Nadir-X 2”

Nadir, kulağa nasıl da naif gelen bir kelime. Bazılarımız içinse imkânsız gibi tınlıyor… Bu imkânsızlıkla başa çıkmak için mücadeleye sanat yoluyla katılanlardan biri de Leman çizeri ve yazarı Erhan Candan. Sadece ülkemizde altı milyondan fazla insan nadir hastalıklarla mücadele ediyor. Dünyadaki rakam ise 350 milyonu geçmiş durumda. “Nadir-X” Projesi; nadir hastalıklarla mücadele eden çocukları kamuoyuna daha doğru bir şekilde anlatmak, onların bu mücadelede yalnız olmadıklarını hissettirmek ve sosyal çevrelerinden kopmamalarını sağlamak amaçlarıyla oluşturulmuş bir çizgi roman çalışması. 

Haberin Devamı

Candan, 2021 yılında nadir hastalıklara dikkat çekmek ve bu hastalıklarla mücadele edenlere katkı sunmak için “Nadir–X” çizgi romanına imza atmıştı. Kitapseverler tarafından çok beğenilen çizgi roman GEN’in desteği, Uzman Psikolog ve Pedagog Ebru Şen’in danışmanlığı ve çizer Erhan Candan’ın katkılarıyla yayımlanmıştı. “Nadir-X”in ilk çizgi romanı, Kistik Fibrozis ve Yardımlaşma Derneği (KİFDER), Sistinozis Hastaları Derneği (SİSTİNDER) ve Duchenne Kas Hastalığı ile Mücadele Derneği (DMD Türkiye) ile hazırlanmıştı. Şimdi nadir hastalıklara dikkat çekmek amacıyla oluşturulan “Nadir-X” çizgi roman kitabının ikincisi “Nadir-X 2” yeni kahramanları ve hikâyeleriyle Altın Kitaplar Yayınevi etiketiyle kitapevlerindeki yerini aldı. Satın alınan her kitapla SMA Hastalığı ile Mücadele Derneği (SMA-Der), Mukopolisakkaridoz ve Benzeri Lizozomal Depo Hastalıkları Derneği’ne (MPS LH) destek veriliyor. Kitapta SMA Hastalığı ile Mücadele Derneği (SMA-DER), Mukopolisakkaridoz ve Benzeri Lizozomal Depo Hastalıkları Derneği (MPS LH) ve Türk Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Derneği (TÇGHBD) katkıları yer alıyor. 

Haberin Devamı

Gelirin bir kısmı bağışlanacak

“Nadir-X”in ilk çizgi romanında olduğu gibi ikincisinde de yine üç farklı hastalık ve bu hastalıklara sahip dört farklı karakterin hikâyesi işleniyor. SMA Hastası; “Uzay Çocuk Ata”, MPS hastası; “Ses Çocuk Cem” ve Wilson Hastası; “Yıldırım Kızlar İklim ve Melisa”nın maceraları bulunuyor. Öte yandan “Nadir-X 2” çizgi romanından elde edilecek gelirin bir kısmı Altın Kitaplar Yayınevi tarafından, SMA Hastalığı ile Mücadele Derneği (SMA-DER), Mukopolisakkaridoz ve Benzeri Lizozomal Depo Hastalıkları Derneği’ne (MPS LH) bağışlanacak.