Kültür Sanat Okulda demokrasi sınavı

Okulda demokrasi sınavı

02.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlker Çatak’ın Almanya’yı temsil ederek Oscar için yarışan filmi “Das Lehrerzimmer/Öğretmenler Odası” ideal demokrasi kavramının uygulanabilirliğini sorguluyor.

Okulda demokrasi sınavı

MÜJDE IŞIL - “Kuru Otlar Üstüne” ile temsil edildiğimiz En İyi Uluslararası Film kategorisinde son beşe kalamadık ama Almanya’da yaşayan İlker Çatak imzalı “Das Lehrerzimmer/Öğretmenler Odası”nın Oscar yarışındaki varlığı sevindirici. Üstelik bu, Almanya’da yaşayan bir Türk’ün politik doğruculukla süslenmeye ihtiyaç duymayan başarısı.

Haberin Devamı

Polonya kökenli öğretmen Carla Nowak, mesleğine bağlı ve idealist biri. Sınıfında yaşanan hırsızlık olayı mesleğini ve yaşamını altüst ediyor. Tıpkı problem çözer gibi olaylara yaklaşmasına rağmen… İlker Çatak hırsızlık vakası ile birlikte önümüze Almanya ile ilgili mükemmel olarak özetlenmiş iki önyargıyı çıkarıyor. Birincisi eğitim sistemindeki eşitlik. Görünürde eşit evet ama hırsızlıkla suçlanan çocuğun Türk olması; gerekçenin ise cüzdanında kendisinden beklenmeyecek miktarda (!) para bulunması bu eşitlik kavramını yerle yeksan ediyor ve karşımıza ırkçılığı çıkarıyor.

Bir yandan da Almanya’nın geçmişiyle hesaplaşmış olması ve demokrasi kalesi olarak nitelendirilmesini farklı açılardan sorguluyor İlker Çatak. Carla kendisinden de para çalındığını fark ettiğinde bilgisayarının kamerasını açık bırakıp herkesten habersiz kayıt alıyor öğretmenler odasında. Hırsızı tespit için delil gözüyle baktığımız bu olay bir anda kişilik haklarını ihlale dönüşüyor. Dolayısıyla hırsızın avantajına bir durum ortaya çıkıyor. Okul gazetesinin olaya müdahil olması ise ‘bağımsız medya’nın değil tam tersine taraf olmanın, kurban etmenin bir örneğine dönüşüyor. 

Haberin Devamı

Senaryonun denklem denklem açılması gerilimi yükseltiyor. Ama özellikle gizli kamera kaydının alınması ve sonrasında yaşananlar gerilimi derinden hissettiriyor. Michael Haneke’nin “Das weiße Band/Beyaz Bant”(2009) filminde oynadığında 17-18 yaşlarında olan Leonie Benesch,        Carla’nın gelgitlerini tüm gerçekliğiyle yansıtmayı başarıyor. Hikâyenin gizli kahramanı ise Oscar rolündeki Leonard Stettnisch.

Casuslar dünyasında

Çok satan casusluk romanları serisinin münzevi yazarı Elly’nin, gizli ajan Argylle’ı ve onun küresel bir casus örgütünü çözme görevini konu alan kurgusal kitaplarındaki olaylar, gerçek hayattaki bir casus örgütünün gizli eylemlerini yansıtmaya başladığında hayatı altüst olur. “Kingsman” serisinin yönetmeni Matthew Vaughn ile eski Superman Henry Cavill “Argylle: Gizli Casus”ta buluşuyor.