Kültür Sanat Saatler ‘ikiye on kala’yı gösteriyor

Saatler ‘ikiye on kala’yı gösteriyor

05.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kafasındaki kentsel dönüşümlerle pek çok insanın duygularına tercüman olan İkiye On Kala bu kez kış depresyonunu anlatıyor.

Saatler ‘ikiye on kala’yı gösteriyor

Melisa Vardal - “Bakkala Diye Çıkıp Sana Gelesim Var”, “Bazı Şeyler Telefonda Eksik Anlatılır”, “Gel Desem İşin Vardır Falan”, “İyi Ve Güzel Kadınlar Hep Ağlar” gibi parçalarıyla günümüz gençliğine eşlik eden İkiye On Kala son dönemin en çok dinlenen şarkılarına imza attı hiç kuşkusuz. Kendi ismi yerine İkiye On Kala’yı tercih eden Uras Ustaoğlu’nun az önce sıraladığım şarkılarını duymadıysanız muhtemelen 2019’da yayınladığı “Bütün İstanbul Biliyo” parçası ile onu tanıyan milyonlar arasındasınızdır. “Bütün İstanbul Biliyo” ile dinlenme listelerinde üst sıralara ulaşan İkiye On Kala başarısını “Kafamda Kentsel Dönüşümler” ile taçlandırmıştı.

Haberin Devamı

Çocukluktan öte yer yok

Anlatmak istediklerini sesi, metinleri ve müzikal kompozisyon ile dile getiren Ustaoğlu şimdi de “Kalbimde Bi Tabancasın”ı sevenleriyle buluşturdu. Genç müzisyen her ne kadar şarkılarının hikâyelerini anlatmayı doğru bulmasa da son parçasının bir kış depresyonuna atfedilmiş olduğunu paylaşıyor. “Seviyorum ama tükendim, dağıldım toplayamazsın” sözlerinde sürdürülen bir yasın ‘kabulleniş’ evresine doğru işaret eden parça zaman zaman inkâr etmeyi tercih ettirse de bir vazgeçişe dönüşüyor içimizde…

Kendini anlatırken ise çocukluğunun geçtiği Hasköy’den sıkça söz eden müzisyenin 2020 yazına renk kattığı “Kafamda Kentsel Dönüşümler” parçası da büyüdüğü mahallenin değişiminden izler taşıyor. “İnsan ne yaparsa yapsın çocukluğundan öteye pek gidemiyor gibi geliyor. Mahalle kültürü, sokaklar, sesler, insanlar” diyen müzisyen parçalarında mahallesine sıkça selam gönderdiğini söylüyor. Fakat şarkısının bu kadar sevilmesini beklemediğini itiraf eden Ustaoğlu “Her zaman kafamdaki güzeli yakalamaya çalışırım. Tek kaygım/beklentim hislerimin peşinden gitmek ve onları en iyi şekilde yansıtabilmek olur” sözleriyle başarısının formülünü açıklıyor. Bu işleyen bir formül olacak ki “Bana Gel Deme”, “Çok Göç Aldım Suriye’den”, “Kalbinde Lunapark”, “Depresyon Güzelim”, “Al Beni Bas Yaralarına” gibi pek çok şarkısıyla ispat ediyor bunu İkiye On Kala. Geçen yıl “Yeni Türkü Zamansız” adlı yarım asırlık gruba saygı niteliğindeki albümde yorumladığı “Resim” parçasıyla da başarısını pekiştiren müzisyen hız kesmeden üretmeye devam ediyor.

Yazarlar